300 самодейци от Северозападна България ще участват във фолклорен фестивал край Изворския манастир

Около 300 самодейци от Северозападна България ще се представят на фолклорния фестивал за автентичен и обработен фолклор „Жива вода”, съобщи за Радио “Фокус”- Видин Мила Душанова, секретар на читалище “Паисий Хилендарски” Димово, и добави, че участниците са с 100 повече от миналата година.

Участие са потвърдили 15 читалища от областите Видин, Монтана и Враца. Домакините ще се представят с 6 състава от град Димово и селата Воднянци, Извор, Орешец и Арчар. Поради големия интерес срокът за подаване на заявления за участие е удължен до 25 юни, а самият фестивал ще се проведе на 30 юни край Изворския манастир.

През предишните четири години проявата е провеждана в двора на светата обител, но този път сцената ще бъде изнесена извън пределите му, за да има достатъчно място за всички участници. Фолклорът в община Димово е сбор от този на съседните общини, каза Мила Душанова и уточни, че неселеното място е създадено от преселници от балканските села Чупрене и Стакевци, които са пренесли и най-характерното от местните народни традиции.

Стефка ПАВЛОВА
Радио Фокус - Видин

Прочети още за ,

НаСеверозапад.Ком

След като прочете тази статия значи северозападът ти е интересен. Сподели и ти нещо за него във форума ни.

0 коментара

Напиши коментар