Над 700 са участниците на Торлашкия фолклорен събор

34 състава с над 700 участници от областите Видин, Монтана и Враца участват в Торлашкия фолклорен събор в Чупрене. Фестивалът бе открит с изпълнения на самодейната група от село Плешивец, мажоретния състав и ансамбъл "Северняци" от Монтана. Кметът на общината Ваньо Костин откри празника.

"Преди 7 години Община Чупрене и читалището тръгнахме с една идея с 6 състава, тази традиция стана много популярна, с над 800 участници, които се причисляват към групата на торлаците. Нашата група- торлашката, разположена от двете страни на Стара планина е неповторима със своето битие- неповторими гостби, носии и обичаи"- каза кметът на Чупрене. Това е истински празник, в който присъстващите си общуват с народното изкуство на торлаците.

От 2008 година на събора се изявяват и самодейци от намиращи се в близост до границата сръбски села. 12 състава от Северозападна България се представят за първи път на Торлашкия фолклорен събор, наречен от домакините на поговорката "Када кум прасе и ти вречу".

От 20.00 часа вечерта ще започне гала- концерт на клуба по спортни танци, фолклорната танцувална работилница "Етнос" и фолклорната формация "Торлашки напеви". Към полунощ се очаква закриването с изпълнения на духовия оркестър "Гушанци", ще има и заря.

Радио Видин

Прочети още за ,

НаСеверозапад.Ком

След като прочете тази статия значи северозападът ти е интересен. Сподели и ти нещо за него във форума ни.

0 коментара

Напиши коментар