Деца от приемни семейства рисуваха най-щастливите си спомени с мама и татко

1 юни 2012 г. Деца от приемни семейства в гр. Монтана взеха участие в конкурса за рисунка и есе на тема „Моят най-щастлив спомен с мама и татко“, организиран от фондация „За Нашите Деца“ и фирма Компас ООД. Целта на инициативата бе да насърчи децата да разкажат чрез изкуство какво ги кара да се чувстват щастливи и обичани и да фокусира вниманието на обществото към нуждата от семейство на близо 5000 деца, които живеят в 127 социални домове в страната.

Приемните семейства в България към момента са над 1000, като в тях са настанени 900 деца. Само в Монтана 19 приемни семейства се грижат за общо 22 деца.

Организаторите на конкурса се надяват да насочат вниманието на жителите на Монтана и цялото общество към положителния пример на приемните семейства в града. Фондация „За Нашите Деца“ вече 20 години работи в България за осигуряване на семейна среда за най-уязвимите деца. През 1998 г. фондацията за първи път в страната въвежда приемната грижа, която постепенно става национален приоритет.

Компас ООД, чиято производствена база се намира близо до Монтана, подкрепя от 2010 г. работата на фондацията с приемни родители и деца. За да бъде успешна каузата и повече хора да бъдат насърчени да станат приемни родители, фондацията има нужда от помощта и партньорството на бизнеса и корпоративни дарители като Компас. Към днешна дата, благодарение на сътрудничеството си с компанията, фондация „За Нашите Деца“ помага на 25 приемни семейства и продължава да обучава нови кандидати.

На специален празник за всички деца в Монтана на 1 юни децата-автори на най-добрите рисунки и есета в конкурса бяха наградени. Творбите бяха оценени от жури в състав – Асен Асенов, директор на Общински младежки дом – Монтана, Любомир Йорданов, журналист и филолог, Рени Петрова, художник-педагог и ръководител на студио по изобразително изкуство, и Гала Пенкова, ученичка в ГПЧЕ „Петър Богдан”.

В категорията „Рисунка“ за деца от 7 до 10 години победителите са трима – Виктория Цветанова, Беатрис Барашка, Анелия Христова.
В категорията „Рисунка“ на деца от 11 до 14 години награди получават Дебора Георгиев и Марсело Илиев.
В категорията „Есе” наградените са Патрисия Петрова и Петя Петрова.

Фондация „За Нашите Деца”
Фондация „За Нашите Деца” работи в България от 1992 г. в защита на детските права и участва в процеса на развитие на социалната политика за децата в страната. Основни приоритети на организацията са предотвратяване на изоставянето на новородени и намиране на приемни семейства за деца, лишени от родителска грижа. Фондация „За Нашите Деца” развива дейността си на територията на София и Пловдив в два Центъра за обществена подкрепа и един Център за приемна грижа.

За последните три години екипите на фондация „За Нашите Деца” помогнаха на около 500 майки да променят решението си и да не се разделят с бебето си. Само за първите три месеца на 2012 г. след намесата на експертите на фондацията 87 деца бяха спасени от постъпване в социален дом.

Прочети още за

НаСеверозапад.Ком

След като прочете тази статия значи северозападът ти е интересен. Сподели и ти нещо за него във форума ни.

0 коментара

Напиши коментар