Обновяват Кръстатата казарма

Сградата на паметника на културата "Кръстата казарма" във Видин ще бъде ремонтирана с европейски средства. Предвидените строително- монтажни и консервационно- реставрационни дейности са разработени от проектантски екип, ръководен от арх. Виолета Комитова. Ремонтните дейности ще са на стойност над 1 милион лева. След възстановяването на сградата, тя ще функционира като Етнографски музей.

"Ще бъде заздравена конструкцията на сградата. Ремонтът включва възстановяване на първоначалното положение на разцепените крила и тотално отводняване на прилежащия терен около всичките четири крила на сградата с траншеи, които ще понижат нивото на подпочвените води. Ще се подобри енергийната ефективност на сградата, като ще бъде подменена цялата дограмата и всички инсталации. Предвидено е и поставянето на фасадно осветление"- каза за РАДИО ВИДИН арх. Виолета Комитова.

По проекта ще бъдат оформени екзпозиционни площи и зала за презентации, ще бъдат ремонтирани покривът, подовите настилки, ще бъде подменена външната дограма и направена вътрешна топлоизолация. За безопасност на сградата, проектът предвижда изграждане на силова и пожароизвестителна инсталация, сигнално-охранителна и известителна система и видеонаблюдение и контрол на достъпа. Ще бъде осигурен и достъп на хора с увреждания. Ремонтните дейности трябва да приключат през октомври 2012 година.

Радио Видин

Прочети още за ,

НаСеверозапад.Ком

След като прочете тази статия значи северозападът ти е интересен. Сподели и ти нещо за него във форума ни.

1 коментара

  1. Запознат съм с проекта, но не разбирам, защо настояват да се прави вътрешна топлоизолация?

Напиши коментар