Американски туристи се интересуват от археологически разкопки край Оходен

По време на празника на врачанското село Оходен, в деня на Свети Дух, заместник-кметът на Враца Красимир Богданов съобщи на местните жители за интереса към археологическите разкопки, които са наблизо, проявен от президента на голяма американска туристическа компания.

„След големите археологически открития в неолитното селище Оходен вече има световна известност. Въпрос на желание е да се популяризира богатото ни културно-историческо наследство, каквито усилия полага община Враца с включването на обекта в европейски проекти и представянето му пред големи туристически фирми, учени и изследователи. Но въпреки всичко нашето желание е Оходен да бъде не само село на миналото, но и село на бъдещето. Затова са необходими усилията на всички – общината, държавата и гражданството”, заяви заместник-кметът. Той допълни, че кметският наместник Иван Иванов има пълната подкрепа на общинското ръководство в намеренията си да съживи културния живот.

„Иван е много амбициозен човек и никога не оставя нещата на произвола на съдбата, а винаги бърза, дори малко повече от необходимото, защото гори в работата, с която се занимава. Няма да правя оценка на неговия труд. Проблемите, с които се е сблъскал, са сериозни, но желанието да се решават бързо и качествено е налице. Не е във възможностите и силите на общината да създаде достатъчно работни места и да осигури препитание на всички. Това е преди всичко въпрос на държавна политика.

Преди дни, когато във Враца дойде президентът Росен Плевнелиев, стана въпрос за селското стопанство и извеждането му като приоритет за развитието на малки населени места като Оходен. Това, което нас ни зарадва, е, че вече не се обръща внимание само на зърнопроизводството, а на идеята да се осигурят субсидии за останалите земеделски отрасли като овощарство, технически култури, животновъдство, пчеларство. Това е приоритет на управленската програма на президента. Общинското ръководство на Враца изключително много ще разчита тя да бъде приведена в изпълнение, за да се подобри начина на живот на повече хора”, каза още Красимир Богданов.

Тържественото събрание в Оходен, на което присъстваха и заместник-председателят на общинския съвет Валери Стаменов, и археологът Георги Ганецовски, започна с водосвет, отслужен от свещеник Любен. Салонът на училището събра част от местните жители, сред които беше и най-възрастният – 93-годишният Борис Нинов, по-известен като дядо Борчо. Пред съселяните си кметският наместник Иван Иванов представи доклада си за 100-те дни управление.

„Незапомнено от кога Свети Дух е определен за празник на селото, който е винаги в понеделник. Оходен е разположено на левия бряг на река Скът. В околността му е имало манастир и крепост Калето. Наблизо има пещера, дълга 106 метра. Вече 11-а година на 2 километра северно от селото се провеждат археологически разкопки. Непрекъснато се намират артефакти от неолитното селище, което се определя като Храм на Слънцето. Не случайно разкопките са посещавани от чужденци с научна и културна цел”, разказа Иван Иванов.

Въпреки че през 1961 г. училище „Св.св. Кирил и Методий” затваря врати, а през 1996 г. и читалище „Будилник” преустановява своята дейност, Оходен не остава настрана от обществения живот. Родом от селото са 28 икономисти, 9 лекари, много офицери от армията и полицията. Признат в България и чужбина е скулпторът Цено Ценов.

Именно до неговото творение в центъра на селото се предвижда да се монтира паметна плоча на загиналите във войните оходенци. Другите задачи, които Иван Иванов си е поставил, е да регистрира ново читалище „Пробуда”, което да се помещава в училищната сграда, да обособи към него библиотека и компютърна зала, да изгради параклис на мястото на старата фурна, да създаде интерес към клуба на пенсионера, да ремонтира полуразрушената автобусната спирка, която обаче е държавна собственост, да докара лекар в селото, какъвто не е идвал цяла година.

Възнамерява да се бори и за реконструкция на централната улица, и за изграждането на транспортен мост над Скът с ширина поне 4 метра, който да свързва селото с гробищния парк и да е най-прекият път до съседното Мало Пещене.

„Откакто встъпих в длъжност, е свършена голяма по обем работа. Ще се радвам това да е станало качествено и с вещина. Единствено мога да благодаря на археолога Георги Ганецовски, че 10 години не се отказа да прави открития и да рови оходенската земя. Нека да не забравяме кои сме и откъде сме произлезли”, завърши Иван Иванов.

Вестник Конкурент

Прочети още за ,

НаСеверозапад.Ком

След като прочете тази статия значи северозападът ти е интересен. Сподели и ти нещо за него във форума ни.

0 коментара

Напиши коментар