Андреа от Видин е в елита на Европа

Андреа Петрова от Видин вече е известна. За 16-годишната ученичка от видинската професионална гимназия „Проф. Асен Златаров” се знае по целия свят, при това заслужено. Като част от 5-членен международен отбор тя спечели континенталното състезание на организацията „Junior Achievement - Young Enterprise Europe” /JA-YE Europe/, проведено на 22 и 23 май в Брюксел. Тя се нареди сред елита на креативните, с уникално и нестандартно мислене ученици в Европа.

Андреа и още 4-ма нейни връстници – момчета от Белгия, Естония, Норвегия и Турция, създадоха иновативен проект, наречен GLORING, представляващ универсален пръстен, в който са закодирани лични данни, банкови сметки, здравен статус и почти всичко, което засяга отделния индивид. Тази иновация ги изхвърли на първото място.

Андреа е скромно и тихо момиче, вечно усмихната и с много приятели. Смущава се да разказва за успеха си, но е видимо горда от постигнатото. Разказва с огромна доза притеснение как е стигнала до Брюксел, до международното състезание и, разбира се, до успеха. Тя е ученичка в X клас на професионалната гимназия в специалността „Малък и среден бизнес”.

„От години младият и амбициозен учителски колектив на училището стимулира развитието на учениците по нестандартни начини, участвайки в състезания за иновативни проекти”, разказва директорът на школото Мариета Георгиева.

Всяка година се провеждат училищни кръгове, организирани от „Junior Achievement България”. Организацията е с идеална цел, създадена е в САЩ през 1915 г. Нейна основна задача е да осигури връзка между предприемачите и образователния процес в средните училища.

„След училищно заседание отборът победител от 3-ма ученици отива на национално състезание. Там се формират отбори по 5-има състезатели, които не се познават помежду си, решават иновативен казус, предлагат и неговото решение”, разказва за пътя към победата си Андреа. Отборът победител представя България в европейското състезание по творческо мислене „European Creativity & Innovation Challenge”.

„Признавам, че съм късметлия. И това е защото съм зодия Скорпион, винаги във всичко съм се справяла сама. От година майка ми Надя работи в Чехия, а аз заедно с по-малкия ми брат Петър, който е на 14 години, и татко, който е безработен, се гледаме у дома. Преподавателката ми по икономика Красимира Апостолова ме насърчи да участвам в състезанието. Бях част от един от училищните отбори и трябваше да предложим идея за нестандартна реклама на традиционен продукт.

Нашият отбор избра да рекламира чаша за вода по необичаен начин – затопля се вода и се охлажда, но със слънчева енергия. Класирахме се втори, явно идеята ни не беше много креативна и не я дообмислихме достатъчно добре. А после заработи късметът ми”, с усмивка разказва Андреа.

Едно от момичетата от отбора, класирал се на първо място, се отказва. Андреа трябва да го заместя в националното състезание в София, което се нарича „Иновационен лагер”. То се проведе през март. Участват общо 100 ученика от 29 училища в страната. В рамките на един ден младежите трябва да покажат екипни и творчески умения в решаване на казус, поставен от Intel. Разделени са в 20 отбора, дават им задача да създадат проект за нов високотехнологичен продукт, който би могъл да промени бъдещето на хай-тек сектора.

9 професионални бизнес консултанти помагат на младите новатори в изграждането на цялостен бизнес модел, маркетингова стратегия, ценова политика, анализ на конкуренцията и визуализация на новия продукт. 5-членно жури оценява всичките 20 творчески решения и избира най-иновативната, ефективна и приложима технологична концепция с обществена полза. Тазгодишното национално издание на инициативата „Иновационен лагер” се провежда с помощта на Европейската комисия, „Майкрософт България” и „Intel”, в партньорство с министерството на образованието, младежта и културата.

„За мое щастие бях част от отбор с висок дух и нестандартно мислене, съставен от 2 момчета и още две момичета. И станахме победители – Ивона Велкова от Враца, Ваня Христова от Велико Търново, Мехмет Кючуков от Русе, Цветан Миньовски от Враца и аз. Създадохме концепция за нестандартно портативно устройство, наречено flex case. Идейният проект за продукта на бъдещето представлява комбиниран лаптоп-чанта, направен от пластична материя и разполагащ с разтеглив екран. Основната цел на технологията е да улесни динамичния живот на модерния бизнес потребител”, обобщава идеята за създването на визия и маркетингова стратегия на нов високотехнологичен продукт Андреа.

Печелят и стигат до Брюксел. 5-имата талантливи български ученици представят България в европейското състезание по творческо мислене „European Creativity & Innovation Challenge” от 21 до 23 май в Брюксел, където побеждават участници от 14 страни.

„Преживяването в Брюксел беше уникално. Членовете на нашия български отбор бяха разпределени в различни отбори. Аз попаднах сред мъжки отбор – бях сред 4-ма ученика от Турция, Белгия, Норвегия и Естония. Състезанието и организацията бяха впечатляващи. „Innovation Camp 2012” на „JA-YE Europe” включваше 77 специално подбрани ученици от 14 държави, разпределени в 15 отбора. Основно изискване беше в тимовете да няма представители на една и съща нация. България изпрати общо 5 младежи, селектирани сред близо 1 000 претенденти от цялата страна.

С членовете на моя отбор се запознахме и контактувахме единствено онлайн, за да се опознаем. На състезанието работният език е английски. Самото състезание беше в рамките на един ден и всички отбори изпълнявахме разнородни задачи – игрови, логически, забавни. Казусът, за който трябваше да дадем идея за решение, беше „Как да направим Европа по-конкурентноспособна”. И нашият отбор даде идеята, която е не само иновативна, високотехнологична но и ни донесе победата”, продължава разказа си Андреа.

Това е GLORING, универсален пръстен за почти всичко, което засяга отделния човек. Идеята на пръстена, който външно прилича на всеки друг, но е с вграден чип, е човек да си спести разнасянето на портфейл, пълен с всякакви лични документи, пари, кредитни карти и всичко останало, които лесно могат да бъдат изгубени.

Изобретението, според нея и съотборниците й, би скъсило и времето за стоене на опашка в магазина или на други места, където се чака за различни услуги.
Чипът ще съдържа данни дори и за кръвната група на човек. Така, ако гражданин попадне в болница по спешност и в безсъзнание след евентуален пътен или друг тежък инцидент, лекарите ще имат бърз и лесен достъп до важната информация, която може да спаси живота му, разсъждават младите изобретатели.

„Имаше и дебати относно нашето първо място”, спомня си Андреа. Заради идеята им остро бил поставен въпросът за опазването на личните данни и човешките права и свободи. Специалното 7-членно жури, съставено от директори в компаниите „Intel” и „General Electric”, представители на бизнеса и на Европейската комисия изразило опасенията си по опазването на личните данни в идеята за универсалния пръстен.

„Нашият отбор обаче професионално, задълбочено и аргументирано защити идеята и убеди присъстващите, че няма никакъв проблем, тъй като GLORING ще функционира единствено в съчетание с пръстовите отпечатъци на носителя му. Така при евентуална кражба или загуба на устройството то ще е практически неизползваемо”, смята младата видинчанка.

Сред предимствата на идеята за универсалния пръстен, носител на информация, е, че благодарение на иновацията ще се пестят хартия и нефт, което е особено важно днес, в ерата на изчерпващи се природни ресурси. Ефектът ще е огромен, ако GLORING бъде въведен за масово ползване в световен мащаб. Той ще е икономически ефективен и заради ниската му себестойност.

Сега на Андреа Петрова й предстои да завърши учебната година на 30 юни. С радост показва получения сертификат от състезанието и почетния плакет. Сигурна е, че е преживяла нещо необикновено, запознала се е с интересни приятели с нестандартно мислене, които са бъдещите новатори в света. Споделя, че често сънува универсалния пръстен, който винаги е различен на външен вид и тайно се надява, че тяхната идея ще стане реалност в близко време.

Вестник Конкурент

Прочети още за ,

НаСеверозапад.Ком

След като прочете тази статия значи северозападът ти е интересен. Сподели и ти нещо за него във форума ни.

0 коментара

Напиши коментар