Владимир Тошев: Северозападна България заема съществено място в Националната стратегия за регионално развитие

Народният представител от ПП ГЕРБ Владимир Тошев в интервю за Радио ‘‘Фокус’’ – Видин

Фокус: Г-н Тошев, правителството разработи Национална стратегия за регионално развитие за периода 2012-2022 година. Какви мерки, касаещи Северозападна България и в частност Видинска област, са включени в нея?
Владимир Тошев: В този документ, който е изключително сериозен и подробен, т.е. работещ, а не само проформа, Северозападна България, включително и Видинският край, заемат съществено място, защото те на практика най-много се нуждаят от това нещо. Видинска област и Северозападна България са приоритизирани във всички сфери. Първо, по отношение на нормативното обслужване. Второ, по отношение на ифраструктурните проекти, било то финансирани от националните фондове или от европейските оперативни програми, и най-важното, което е, подпомагане двустранно и на бизнеса, и на хората. Бизнесът се подпомага с приоритетно обслужване и евентуално даване на данъчни облекчения при кредитиране стартиране на дейност или усвояване на пари от еврофондовете. А за хората се дават предимства по отношение на стажове, на проценти, на добавки и т.н. Присъстваме с над 60 конкретни неща в тази стратегия.

Фокус: Във Видинска област все още няма висше учебно заведение. Предвиждат ли се мерки за подобряване на достъпа до образование?
Владимир Тошев: Да, лично министърът на образованието се е ангажирал. Сега търсим вариант как да се реализират нещата дали да бъде с изграждане на ново висше учебно заведение, което общо взето е трудно постижима моя, ваша и на целия регион мечта. По-вероятното е сериозно висше учебно заведение да стъпи във Видинския край със сериозен филиал, а не с онлайн или други такива по-маловажни услуги.

Фокус: По повод новата Национална стратегия за регионално развитие, пресата писа, че Видин ще става като Варна. Ще може ли след 10 години Видин да се похвали с развитие, каквото има Варна?
Владимир Тошев: Европа ни дава този шанс, националното правителство ни дава този шанс и аз ще го обясня защо. Имайте предвид, че всичко, което в момента работим на национално равнище за Видинския край, трябва да бъде реализирано от хората във Видин. Нито Барозу, нито Борисов ще дойдат във Видин да ни свършат нашата работа. Те свършиха тяхната работа. Какво имам предвид. ЕС и ЕК обявиха Видин за едно от трите опорни пристанища на ЕС в България. Това са Видин, Русе и Бургас. Това ни дава огромния шанс да ползваме всички ресурси, които могат да бъдат достижими за нашия край, за да развием региона. Не искам да говоря за Амстердам, не и искам да говоря за Варна, аз искам да говоря за Видин. Но както те са известни в Европа, нека да направим така за 10-15 години и Видин да стане по същия начин. Трябва да виждаме инфраструктурата в цялост. Достъпността в региона е нещо, което ние не го ли реализираме, ние няма да се развием в нито едно отношение. Така че това е важно и това трябва да го осъзнае всеки видинчанин. Ние трябва да работим за себе си, защото другите ни дават шанс, но те няма да свършат нашата работа.

Фокус: Зачестиха дискусиите за необходимостта от промени в Избирателния закон, а неотдавна председателят на НС Цецка Цачева обяви, че е възможно да има такива. Обсъждани ли са вече тези промени от ПГ на ГЕРБ и какво е вашето мнение по този въпрос?
Владимир Тошев: Трябва да се направят промени. Това е видно и от последното изказване, което направи председателят на НС Цецка Цачева. Промените, аз се надявам, като един от авторите на основния избирателен закон в България, трябва да бъдат продиктувани от несъвършенствата на кодекса, които ние забелязахме по време на изборите. Разбира се, когато го писахме и когато го приехме, бяхме наясно, че едно е да се прогнозират нещата, друго е да се проиграят в действие, а ние на практика приложихме закона в най-трудната ситуация - избори две в едно през есента, когато правихме президентските и местните избори две в едно. Не сме обсъждали конкретиката на промените, просто в момента имаме изключително тежка програма, но се надявам работна група да започне да работи по предложенията и в началото на есенната сесия може би да започнем да работим по неговото коригиране.

Фокус: Има предложения за въвеждане на постоянно действаща избирателна администрация. Споделяте ли тази идея?
Владимир Тошев: Тази идея беше предложена от Синята коалиция още когато работихме по черновата на Изборния кодекс. Обсъждахме този вариант, но се оказа не много удачен, защото ще излезе много скъп на държавата, т.е на всеки един от нас, и няма да се отстранят недостатъците, които искахме да отстраним с Избирателния кодекс. Когато се въведе изборна администрация, бюрокрацията се увеличава и всички негативи и недостатъци, които знаем по отношение на цялата администрация, автоматично ще се пренесат и върху дейността на евентуалната изборна администрация. Едва ли ще тръгнем към такава кардинална промяна.

Фокус: Ще можем ли да гласуваме онлайн на парламентарните избори догодина?
Владимир Тошев: Лично аз съм твърдо за. Голяма част от моите колеги също. Това е единственият и най-съществен момент, който може да накара младите хора и активната част от населението да гласуват, т.е. да повишим активността на тези, които на практика пряко касаят цялата ни изборна дейност. Проблемът е, че ние все още нямаме двата задължителни компонента. Електронното правителство във всичките му аспекти - това е всичко, което се прави от администрацията да се предлага и в Интернет. Когато постигнем такава степен на развитие на обществото ни в тази му част и когато имаме абсолютна убеденост, че възможностите за манипулация ще бъдат минимизирани до степен, която е по-малка от тази, която е сега с ръчното гласуване, ще го въведем. Засега нямаме нито един от двата компонента и може би ще продължим с експериментирането и търсенето на варианти.

Стефка ПАВЛОВА
Информационна агенция Фокус

Прочети още за ,

НаСеверозапад.Ком

След като прочете тази статия значи северозападът ти е интересен. Сподели и ти нещо за него във форума ни.

0 коментара

Напиши коментар