Вълшебна приказка за Долната Земя

Днес ви каним да поседнете с нас на обедно кафе и заедно да послушаме разказа на Анка Йорданова за нещата от живота такива, каквито тя ги вижда и чувства. Тя е екскурзовод. Екскурзовод в пещерата "Магура". Самата тя така се определя с убедеността, че не може да постави в минало време целия си живот. Така че Анка не просто е работила цял живот като екскурзовод в пещерата "Магура". Тя продължава да Е екскурзовод в Пещерата "Магура". За нашия гост пещерата "Магура" е Пещерата. С главна буква- както определяме единствените неща в историята, че и в живота си- Семейството, Родината, Свободата... Дали защото за Анка Йорданова Пещерата е целият й живот?...

Говорим си с Анка Йорданова за това какво е да работиш всеки ден под земята. Тя е била екскурзовод в пещерата "Магура" може да се каже цял живот, макар да започва професионалната си кариера тук уж случайно. И от тогава, та до днес се подреждат ден по ден- посрещане на групите любопитни туристи, слизане по стръмните стъпала в недрата на хълма, до сърцето на природния феномен "Магура". Ден по ден Анка влиза в пещерата. Ден по ден пещерата влиза в сърцето на младата жена. Ден по ден се върти чекръкъкт на живота- деца, грижи, радости, скърби. Но каквото и да се случва в реалността, неизменно всеки ден Анка отключва за другите магията на Пещерата.

"Първите три години много се колебах. Ще успея ли да издържа?! Не, няма да мога..."- казва си през 1980 година Анка. Но остава. И ден по ден изминава с туристическите групи десетки и стотици километри. Под земата. Показва на гостите на Белоградчик скритите под повърхността причудливи творения на водата, на времето, на природата. Че и творенията на хората- тези, отпреди хилядолетия- които са рисували по стените на пещерата "Магура" от естетически подбуди, защото са я възприемали като свой дом. И тези на хората отреди десетина години- новите варвари, чиято алчност и глупост без малко не унищожили хилядолетния природен феномен.

"Това е един друг Свят. Заставаш на входа и сякаш си на границата между два Свята. Когато влезеш вътре, ти забравяш всичко, което е навън. Това е една вълшебна приказка за Долната Земя, която е жива. Ако пристъпиш с чисто сърце и я обикнеш, тя ще те приеме"- казва Анка.

Да, за Анка Йорданова Пещерата е друг Свят. Връзка с Безкрая. Мост между Вчера, Днес и Утре. Мяра за време. Мяра за вяра. Котва към живота- такъв, какъвто е. И надежда за "другия наш възможен живот". Ако не за нас, то поне за децата ни...Радио Видин

Прочети още за ,

НаСеверозапад.Ком

След като прочете тази статия значи северозападът ти е интересен. Сподели и ти нещо за него във форума ни.

1 коментара

  1. важното е, че е имало щрауси, защо не говори за тях?

Напиши коментар