Андреа Петрова от Видин - в елита на изобретателите

Признанието за Андреа Петрова дойде по време на европейското състезание "Иновационен лагер", което се проведе през май в Брюксел. Отборът на Андреа създаде проект за пръстен, който на вид би бил като всеки друг накит, но ще съдържа чип с лични данни на преносителя.

Идеята е бижуто да съхранява закодирани данни за гражданския и здравния статус, банковите сметки и други данни по изброр на собственика. Предимствата на изобретението са много- от една страна всички важни документи ще са ни винаги под ръка, а от друга- благодарение на новия продукт ще се пестят природни ресурси. Младите изобретатели са предвидили защитна система, която при кражба или загуба на устройството го дезактивира и то става практически неизползваемо.

Интелектуалното състезание е организирано от Junior Achievement-организация с идеална цел, създадена в САЩ преди почти век, с основната задача да осигури връзка между предприемачите и образователния процес в средните училища.

"Една от програмите на образователната организация е иновационният лагер, в който Андреа участва. Състезанието се провежда за четвърта поредна година. Целта на програмата е да изгради умения за формиране на предприемачески идеи", каза за РАДИО ВИДИН директорът на Професионална гимназия "Проф. д-р Асен Златаров" Мариета Георгиева.

Основната идея на изобретението е да облекчи ежедневието на хората, смята Андреа Петрова, като подчертава, че най-важната страна от състезанието е бил самият процес на генериране на идеята, при това в екип:

"Научих се на работа в екип и изградих лидерски умения. Всичко това се научава трудно, но ще ми е от полза. Участието в това състезание ще ми помогне и за кандидатстване"- казва младата изобретателка. Тя вярва в полезността на своя проект и се надява в близко бъдеще полезното бижу да стане част от ежедневието ни.

Радио Видин

Прочети още за ,

НаСеверозапад.Ком

След като прочете тази статия значи северозападът ти е интересен. Сподели и ти нещо за него във форума ни.

0 коментара

Напиши коментар