Откриха археологическото лято във Враца

Археолозите от Враца избраха църковния празник Петровден за начало на новия сезон за проучвания, в който ще продължат разкопките, разкрили базиликална църква в местността "Градище", край прохода "Вратцата"- съобщават от пресслужбата на Община Враца. Откритият храм е датиран от 6 век и е с размери 18.6 метра на 6 метра. Тази година ще е третата на проучвания на това място.

"Ще работим в две посоки- западно и северно от храма. Очакваме да открием нови сгради, каквито навремето е имало в непосредствена близост до църквите. Най-важното обаче е проучването на мястото на абсидата на средновековния храм. С колегата Александра Петрова очакваме там да открием ранно тракийско светилище"- каза археологът Нарцис Торбов.

Врачанските археолози споделиха със заместник кмета на Враца Красимир Богданов и главния архитект на града Данаил Дилков идеята си храмът да бъде възстановен. Това може да стане с кандидатстване с проект по програма с европейско финансиране. Обектът спешно се нуждае и от консервация и реставрация. И двете идеи ще залегнат в архитектурен проект за възстановяване на базиликата. За разкопките в местносттите "Градището" край Враца и "Валога" край Оходен Общината е заделила 25 000 лева.

Радио Видин

Прочети още за ,

НаСеверозапад.Ком

След като прочете тази статия значи северозападът ти е интересен. Сподели и ти нещо за него във форума ни.

0 коментара

Напиши коментар