Воднянци- кратката история на едно китно селце

В "Добро утро, кмете" РАДИО ВИДИН гостува на Мария Лозанова, кмет на едно селце, което се намира на около 60 км от Видин в посока Монтана. До село Воднянци лесно може да се стигне с автомобил или с влак по линията София-Видин. В книгата "История на село Воднянци" двамата автори Марин и Цеко Пановски са написали, че "името на селото носи името на водата, която при проливни дъждове в порои се е свличала по наклона, вливала се е в реката, нанасяла големи щети, като е отвличала зеленчукови градини около двата си бряга".

Във Воднянци живеят около 300 души. По думите на кметицата хората живеят задружно. Имат си и храм- "Света Троица", издигнат през 1857 година. До черквата в един двор се е намирало и училището, построено през 1884 година.
През 1937 година е издигнато ново училище и в него децата учат до 1974 година. След това то е закрито поради липса на ученици. Сега децата учат в други населени места- Димово, Дреновец и Орешец.

Както във всяко едно по- малко селце, така и във Воднянци кражбите са на първо място. Мария Лозанова разказва, че най- много се краде желязо, оградна мрежа, кабели, електромотори, има влизания и в самите къщи.

"Другият проблем, който особено много ме притеснява, е изсичането на горите", казва кметицата и споделя, че всяка сутрин между 5 и 7 часа е страшен вой на резачки.

Дългогодишната учителка, а понастоящем и кмет на Воднянци, много иска докато е местен първенец на селото, да не напише нито един смъртен акт. Желанието й е да бъде завършен ремонта на църквата, да се вдигне перона на ж.п. гарата, да няма толкова често водопроводни аварии и кражби.

"Но на първо място да са живи и здрави хората от Воднянци, да имат късмет, да се уважават и разбират", казва в края на разговора ни Мария Лозанова.

Радио Видин

Прочети още за

НаСеверозапад.Ком

След като прочете тази статия значи северозападът ти е интересен. Сподели и ти нещо за него във форума ни.

0 коментара

Напиши коментар