Национално състезание за уеб разработчици - резултати

Атанас Пенчев и Николай Анастасов от Варна спечелиха първо място в категорията "Уеб дизайн" на Национално състезание за уеб разработчици под надслов "Покажи на какво си способен". Проектът intrest.in на Иван Пенчев и Георги Костадинов от Бургас победи в категория "Интернет програмиране" на олимпиадата, провела се от 15 до 17 юни в Монтана. На второ място са класирани съответно най-малкият участник – шестокласникът Владислав Манолев от София, и тандемът Кристиян Боянов и Виктор Кирилов от Монтана. На трета позиция останаха проектите на Стефан Станев от Видин и Филип Ганчев от столицата.

Наградите за креативна идея грабнаха проектите Varna Dev на Румен Стоянов и Николай Николов в категория "Уеб дизайн" и Easy Order на Георги Миразчийски, Иван Йочев и Момчил Минков от Плевен в категория "Интернет програмиране". От Факултета по математика и информатика на Пловдивския университет "Паисий Хилендарски" присъдиха отлична оценка за прием без конкурсен изпит на кандидат-студентите Филип Ганчев от София (6.00), Стефан Станев от Видин (6.00) и Антония Йорданова от Дупница (5.80).

Председатели на журито бяха Светлин Наков от „Телерик академия” за категория „Интернет програмиране” и гл. асистент Александър Пенев от Факултета по математика и информатика на Пловдивския университет "Паисий Хилендарски". Те разпределиха награден фонд в размер на 4500 лв., осигурен от генералния спонсор на състезанието icn.bg и останалите спомоществователи. Сред най-атрактивните награди бяха образователни курсове, хостинг, компютърни аксесоари.

Първото Национално състезание за уеб разработчици под надслов "Покажи на какво си способен" се проведе под патронажа на кмета на Община Монтана Златко Живков, който приветства победителите. Значимостта на инициативата бе оценена от Президента на Република България г-н Росен Плевнелиев, който изпрати поздравителен адрес, както и от Областния управител на Монтана Ивайло Петров.

В състезанието, което се организира за първа година, взеха участие ученици от VIII до XII клас от 14 града в цялата страна. Проектите на желаещите да участват, бяха предварително селекционирани. До финалния кръг бяха допуснати най-стойностните постижения. До него достигнаха 24 проекта.

Изключително полезни за участниците в състезанието бяха лекциите, включени в програмата му. Още преди откриването, за тъмната страна на интернет и тенденциите в кибер престъпленията презентация направи гл. комисар Явор Колев - началник на сектор ”Компютърни престъпления, интелектуална собственост и хазарт” към ГДБОП - МВР. Юлиян Бориславов - управител на компанията "Интернет Корпорейтед Нетуъркс", под която работи и бранда ICN.Bg, и се занимава с домейн услуги и уеб-хостинг решения, представи темата за Cloud технологиите.

Актуалната тема за он-лайн маркетинга разработи Стефан Чорбанов - управител и съосновател на Стеник Груп, участвал в разработката на над 250 уеб сайта и онлайн магазина – като уеб дизайнер, HTML и CSS програмист, ръководител „Проекти“ и специалист по оптимизация на уеб сайтове за Google. Сред лекторите бяха също Даниел Захариев - софтуерен архитект от българо-датска продуктова компания Комфо, която повече от 2 години е предпочитан разработчик на Facebook, и Светлин Наков - ръководител на отдел „Технологично обучение” в „Телерик” АД, който има над 20 години опит като софтуерен специалист, консултант и лектор. Той е автор на 6 книги, свързани с програмиране и софтуерно инженерство, добре познат университетски лектор и говорител на различни технологични събития.

Амбицията на организаторите на състезанието „Покажи на какво си способен” е то да се превърне в традиционно събитие. Пилотното му издание е окуражаващо начало. Намерението е догодина да е още по-мащабно.

Мартин Стефанов
Клуб „Медии”

Прочети още за

НаСеверозапад.Ком

След като прочете тази статия значи северозападът ти е интересен. Сподели и ти нещо за него във форума ни.

2 коментара

  1. Не са 25 участника а 24 проекта, тези които са допуснати до 2-рия кръг!

  2. Браво на Стеник, Телерик, ICN и другите спонсори за якото състезание :)

Напиши коментар