Разкопки и скулптурен симпозиум започват в Мездра

В Мездра започват разкопките на археологическия комплекс "Калето". Водената от доц. Сергей Торбатов група, в която са неговата асистентка Биляня Иванова и четирима опитни работници, вече подготвят терена за започването на новите изследвания на "Калето", където скоро ще стартира проекта "Историята, културата и природата- туристическите атракции на Мездра". Проектът е на стойност 3 977 489.00 лева и цели да популяризира природни, културни и исторически атракции.

Според културния календар на Общината, за пета поредна година стартира и Симпозиумът по склуптура "Мездра 2012". Вече започна и машинното обработване на камъните, необходими на шестимата скулптори. Симпозиумът се организира от община Мездра, с финансовата подкрепа на фирми производители на скално- облицовачни материали.

Шест са имената на скулпторите, които ще оставят за бъдещите поколения своите творби на алея "Ал. Стамболийски". Това са Теодоси Антонов- Монтана; Красимир Яков- Плевен; Теодор Дъскотлиев - Полски Тръмбеш; Радослав Мъглов- София; Наско Георгиев- Ст.Загора и Боян Пенчев от София.

С монтирането на новите скулптори, общият им брой ще стане 31, с което община Мездра ще направи още една крачка към идеята, алеята да стане най- дългата галерия на открито. Произведенията ще бъдат подредени в зелените площи, изградени на мястото на демонтираната ж.п. линия. Симпозиумът ще продължи до 11 юли 2012 година.
Свое място в експозицията вече имат творбите на изявени наши скулптори като доц. Кирил Матеев и Емил Бачийски от София, Теодоси Антонов от Монтана, Чавдар Гачев от Велико Търново, врачанинът Георги Тишков, Моника Игаренска.

Радио Видин

Прочети още за ,

НаСеверозапад.Ком

След като прочете тази статия значи северозападът ти е интересен. Сподели и ти нещо за него във форума ни.

0 коментара

Напиши коментар