Традиционния четиридневен панаир в Раковица започва тази седмица

Гордостта на с. Раковица е Раковишкият манастир "Св. Троица", който е обявен за паметник на културата, каза за Радио “Фокус”- Видин Николай Ненчев, кмет на селото. Храмовият празник на манастира е Петдесетница и всяка година на тази дата има голям панаир в селото, като тази година дата е изместена за да се падне през месец юни.

Панаирът се провежда в китна борова гора, която се намира на края на селото. Четири дни ще продължи празненството, което започва от четвъртък и всички могат да се насладят на чистия въздух, вкусната храна на открито весела и народна музика на живо. Селото е разположено в Северозападна България и влиза в пределите на община Макреш и се намира на 45 км. От Видин.

Кметът на селото обясни още, че в момента се извършват ремонтни дейности на Раковишкия манастир разположен под връх Черноглав (858 м надм. височина) в Западния Предбалкан и където ще бъдат открити хотелски помещения за да могат почиващите да се насладят на дивната природа в пълно осамотение, дори и само за почивните дни.

Съседни на с.Раковица са селата Кирево, Подгоре и Цар Шишманово. През селото преминава река Видбол, а на 7 км. източно е яз.Рабиша, за любителите на риболова, така че това малко китно село може да предложи истинска девствена природа, чист въздух и спокойствие на избралите тази дестинация за отдих.

Миглена БОРИСОВА
Радио Фокус - Видин

Прочети още за

НаСеверозапад.Ком

След като прочете тази статия значи северозападът ти е интересен. Сподели и ти нещо за него във форума ни.

0 коментара

Напиши коментар