175 г. от рождението на Левски

С поднасяне на венци и цветя пред паметника на Васил Левски и радетелите на духа и свободата ще бъде отбелязана 175-годишнина от рождението на Апостола в Монтана. Заместник-кметът Тихомир Антонов, представители на общината, общинския комитет "Васил Левски", културните институции и граждани ще се поклонят пред монумента на скулптора Михаил Шапкарев утре - на 18 юли, от 10.00 часа.

С виртуална експозиция във фейсбук Младежкият дом в Монтана почита Левски

Изложба „Левски в българското изобразително изкуство” ще представи в своя фейсбук профил Младежкият дом в Монтана. Тя е посветена на 175-тата годишнина от рождението на Апостола. Образът на Васил Левски е пресъздаван от много български художници и скулптори, но във виртуалната експозиция на Младежкия дом са включени 50 от творбите. „Нашата аудитория са младите хора, които прекарват много време в социалната мрежа и във ваканционните дни това е най-добрият, лесен и икономичен начин да стигнем до тях. Ще публикуваме и мисли на Левски в съчетание с визуално послание на картините от български художници. Имаме 3143 приятели във Facebook и се надяваме те да обърнат внимание на изложбата.” – каза Асен Асенов – директор на Младежкия дом.

Сред представените във виртуалната галерия „175 г. от рождението на Васил Левски” творби са публикувани картини на Георги Данчов - единственият художник, който е познавал лично Левски, затова е логично да предполагаме, че това са най-автентичните портрети на националния ни герой. Представата за Левски допълват портрети, рисувани от Никола Михайлов, Васил Стоилов, Георги Черкезов, Кирил Буюклийски, Борис Ангелушев, Петър Вълчев, Руска Маринова, Цветана Щилянова, Жечко Попов и др.

Фигурални композиции от Александър Поплилов, Александър Жендов, Борис Ангелушев, Никола Кожухаров, Васил Стоилов, Калина Тасева, Сергей Ивайлов, Иван Петров, Добри Добрев, представят епизоди от живота на Левски.

На фейсбук страницата на Младежкия дом са публикувани и няколко скулптури и паметници, барелефи и пластики, вдъхновени от делото на Апостола. Отделено е специално място на паметника на Михаил Шапкарев в Монтана, чиято история е представена обстойно.

Ако изложбата провокира познавателния интерес, всички подробности за представените виртуални копия на картините се намират книгата на Жечко Попов “Васил Левски в българското изобразително изкуство”.

Изложбата вижте и коментирайте тук

Прочети още за ,

НаСеверозапад.Ком

След като прочете тази статия значи северозападът ти е интересен. Сподели и ти нещо за него във форума ни.

0 коментара

Напиши коментар