Една жена на 32 върти село с над 1 300 човека

Едва на 32 години е кметицата на белослатинското село Габаре. Младата дама се казва Елена Игнатова и печели последните местни избори с изключителен резултат. Явила се на вота като независим кандидат, защото искала сама да поеме отговорността, която предполага постът. Решила да се кандидатира за кмет, защото не й харесвало онова, което става в селото.

„Искам да има промяна и хората да я почувстват наистина”, разказва Елена Игнатова.
Кметицата споделя, че в Габаре няма здравна служба, няма социални услуги, но за сметка на това има висока престъпност. Младата жена започва да решава проблемите един по един. Вече има социална служба, а към патронажа се хранят 13 човека. В селото има две лекарски практики, които успяват да поемат нуждите на местните. През последните месеци рязко е намаляла престъпността - успехът се дължи на доброто съдействие на кметството и полицейското управление в Бяла Слатина.

Селото е голямо – в него живеят 1 300 човека. Безработицата е висока, но се работи и по този проблем. В момента 20 човека от безработните се обучават по 3 направления и след курса ще започнат да се трудят като работници по пътното поддържане, градинари и технически еколог.

С усмивка на уста младата кметица поздравява хората в селото. Категорична е, че детската градина „Червената шапчица” е най-хубавата в околията. Забавачницата е изцяло ремонтирана и красиво подредена. Над 60 деца посещават учебното заведение, което е като приказен салон за най-малките жители на белослатинското село. В средното общообразователно училище „Христо Ботев” се обучават и малчуганите от съседните села Върбица и Враняк. В школото има над 200 ученика.

„Няма празник, който да не е почетен”, разказва още младата кметица. В тържествата се включват децата от детската градина и училището. Всички мероприятия се извършват съвместно с читалището.

Народно читалище „Зора 1904” е притегателен център за обществения и културен живот на селото. Библиотекарят Дора Цветкова разказва с умиление за работата си в културната институция.

„От 27 години работя в читалището, а заниманията със самодейците и децата ме зареждат с много положителни емоции”, казва тя. Читалището е спечелило по програма „Глоб@лни библиотеки” 5 компютъра и мултимедия. На обучение за работа с компютри са преминали малки деца и възрастни жители.

„Чрез компютрите селата оживяват. Залите стават място, в което се събират и малки, и големи заедно”, разказва Дора Цветкова. Библиотеката разполага и с над 18 000 тома художествена литература, а годишно през нея минават над 250 читатели.
Към читалището има няколко самодейни състави и групи. Вокалната женска група е от доста години и с много спечелени грамоти и награди. Има духов оркестър, а сега се сформира още една певческа група. В Габаре си имат песни за селото. Оригиналните им текстове, в които се възхваля селото и неговите жители, са изложени на видно място в читалището. В момента се подготвя и издаването на книга за историята му.

Паметник на културата е църквата „Успение Богородично”, която е построена от ученик на Кольо Фичето. Сега храмът се нуждае от ремонт на покрива, пода и стените.
„Щом имаме желание и хъс за работа, ще се справим с всичко”, казва младата кметица на Габаре.

Вестник Конкурент

Прочети още за

НаСеверозапад.Ком

След като прочете тази статия значи северозападът ти е интересен. Сподели и ти нещо за него във форума ни.

0 коментара

Напиши коментар