В Кула се стягат за 96-тия традиционен панаир

От 13 до 19 август 2012 година в град Кула ще се проведе 96-ят традиционен кулски панаир, който води началото си от 20-те години на миналия век. Тогавашните кулски общински съветници взели решение в града да се организира петдневен панаир през август, с основа изложение на земеделски произведения и домашни животни. За място на панаира е определен общински парцел, източно от града. Първите издания на панаира преминали при голям успех и интерес, посетени от хиляди гости от цялата околия.

Още в първите няколко години панаирът се превърнал в традиция и изиграл благотворна роля за развитието на земеделието, животновъдството и търговията в Кулския край. Така е и до днес, въпреки че икономическото значение на панаира далеч не е същото. За сметка на това сега панаирът е един духовен общностен празник и повод за ежегодни срещи на кулските родове. Фактът, че през август всяка година на Кулска земя идват толкова много хора, че малкият ни провинциален град гъмжи от гости и събития, идеи и намерения, от срещи и спомени, е доказателство за живата ни родова памет.

И тази година за панаирните дни е подготвена богата културна програма с много музика, приятни срещи и забавления, със съставите на читалище "Просвета 1882" и Общинския младежки дом и много гости. За първи път тази година Кула ще посрещне повече от 60 души народни певци и танцьори, участници в няколко ансамбъла, от цялата страна- ансамбъл "Балкан", ансамбъл "Жар", Фолклорна формация "Глагорци", "Клуб за народни хора Деликанлии" и др. Този букет от български песни и танци нашите гости могат да видят на 15 август, на площада в Кула.

През панаирната седмица предстои и откриването на деветото издание на националния поетичен конкурс "Кулски поетичен панаир Йордан Йончев". Тържествено ще бъде отбелязан Денят на Кула- 19 август. Очакват ни и още много събития, които ще направят тази гореща лятна седмица незабравима за нашите съграждани и гости. Именитият кулчанин писателят Йордан Вълчев описва колоритната картина на този най-кулски празник, забавните приключения на нашенците, специфичната кулска атмосфера в своя сборник разкази "Родихме се змейове" и така тръгва по света едно послание, визитка на кулския характер и кулчанина, което ни носи славата по цялата българска земя.

Радио Видин

Прочети още за ,

НаСеверозапад.Ком

След като прочете тази статия значи северозападът ти е интересен. Сподели и ти нещо за него във форума ни.

0 коментара

Напиши коментар