Назад към природата

В еко къща от естествени материали живее архитект Георги Георгиев. Построил я е сам в белоградчишкото село Извос. След година обикаляне, пленен от природата, избира на това място да изгради сам своя дом. Технологията на градеж е от древността и включва глина, камък и дърво.

"Имах шанса да работя за много богати хора. Започнах да си задавам въпроса, дали това е единственият път... Малко по малко започнах да търся алтернативни начини на строителство, които да са по- добри за здравето на хората"- разказва арх. Георгиев за това как идва идеята за нетрадиционното строителство. Известен период от живота на архитекта преминава зад граница, за това време той казва: "Това беше един период, през който натрупах опит".

Арх. Георгиев е специализирал в Англия строителство с глина и слама, в Индия изучава строителство с глинени блокове. Изучавал е и други строителни техники в Германия, САЩ, Ню Мексико. Архитект Георгиев се надява да постигне енергийна независимост на дома си. Според него интересът към строителството с глина се засилва през последните години.

"Материалите са много евтини, те са почти без пари, но труда, който е необходим, е много повече, отколкото при традиционното строителство... Ако се прави с нормално заплащане на труда- нещата се изравняват с разценките при традиционното строителство"- така арх. Георгиев отговаря на въпроса дали е по- икономично това строителство.

"Да строиш с глина има както предимства, така и недостатъци. Предимство е, че създаваш по- благоприятна среда за живеене... При използването на глина се регулира влажността на въздуха в помещението, постига се и баланс на температурата... В тези материали няма никакви токсини и никаква химия. Стените предпазват и от весокочестотни излъчвания, каквито са излъчванията при използване на мобилни апарати.

Основният недостатък, е че това е един материал, който трудно се стандартизира"- споделя архитектът. Съветът му към онези ентусиасти, които искат да си построят еко къща: "Трябва внимателно да прецените качеството на материала, който ползвате и имайте предвид, че глината не поврежда ръцете, а усещането е много приятно. Но най- важното- нашето спасение е в природата, затова трябва все по- често да се връщаме към нея!"

Радио Видин

Прочети още за ,

НаСеверозапад.Ком

След като прочете тази статия значи северозападът ти е интересен. Сподели и ти нещо за него във форума ни.

0 коментара

Напиши коментар