В Мездра започват комплекс „Калето”

Столичният консорциум „Мездра инженеринг” преди ден подписа договор за изпълнение на проекта „Историята, културата и природата - туристическите атракции на община Мездра”. Строително-монтажните работи по него ще бъдат извършени с финансиране от оперативната програма „Регионално развитие”. Документът беше парафиран от кмета Иван Аспарухов и представителите на консорциума инж. Милош Поцков и арх. Константин Пеев.

Проектът предвижда извършването на реставрационни и консервационни дейности по културно-историческата атракция „Калето”, развитие на техническата инфраструктура и изграждане на допълнителна дребномащабна туристическа инфраструктура в района, необходима за посещението на археологическия комплекс.

„Мездра инженеринг” спечели обществената поръчка за изпълнител на строително-монтажните работи. Тяхната оферта беше предпочетена пред останалите две бизнес обединения на търговски дружества, подали документи за участие - консорциум „Мездра 2012” и сдружение „Мездра 2012”. Срокът за изпълнение на проекта е приблизително 6 месеца, а предложената цена от изпълнителя е 2 841 374.97 лева.

Междувременно е подписа договор и със столичното дружество „Агроводинвест” за упражняване на независим строителен надзор при изпълнение на проекта, както и договори по трите обособени позиции за мерките за осигуряване на публичност на проекта и на публичност на атракциите. Община Мездра сключи договор за безвъзмездна финансова помощ за проекта на 23 ноември миналата година. Той е на обща стойност 3 904 789 лева, от които 94.45% са безвъзмездна помощ от оперативната програма и 5.55% е собствен принос.

85% от безвъзмездното финансиране ще бъдат отпуснати чрез Европейския фонд за регионално развитие, а останалите 15% - от държавния бюджет. Срокът за изпълнение на проекта е 20 месеца, което означава, че до края на юли 2013 г. грандиозният комплекс „Калето” ще бъде завършен.

Вестник Конкурент

Прочети още за

НаСеверозапад.Ком

След като прочете тази статия значи северозападът ти е интересен. Сподели и ти нещо за него във форума ни.

0 коментара

Напиши коментар