Село Рогозен се прослави със съкровище, чешми и кладенци

Малцина знаят, че в хайрединското село Рогозен има няколко чешми и доста кладенци. Селото, което прослави цяла България със съкровището си, може да се похвали и с красивия площад и отлично поддържаната чистота. „Скърбящата майка” е наречен паметникът на площада, създаден в памет на загиналите през войните жители на Рогозен.

На това място преди е бил друг паметник, който сега е преместен пред кметството. Изключително красиви градинки с грижливо оформени цветни лехи радват очите на жителите и гостите на селото. Изящни лехи са измайсторени и се поддържат от озеленителите и градинарите, които са преминали обучение по социална програма. В центъра на селото прохлада и спасение от горещините носи студената вода от чучурите на Селската чешма.

„Много чешми има в Рогозен и малко хора знаят, че селото ни е известно и с тях”, разказват местните жители.

Селската чешма е построена в днешния й вид през 1935 г. Водата изтича от шест сопа – както казват местните на чучура, с общ дебит около 100 литра в минута. Друга чешма в селото е Геризовската. Направена е през 1934 г. В селото съществува мнение, че водата на тази чешма е най-добра. Към групата на селските чешми се числи и Циганската, но е с незначителен дебит и няма съществено значение за водоснабдяването на селото.

С изобилно количество на вода е характерна чешмата на Селището. Този водоизточник е играл значителна роля в живота на всички поселници, включително и на онези, живели още в исторически времена в местността, наречена днес Селището. През годините е била разрушена, но хубавото е че чешмата пак съществува и нейната освежаваща вода е пак в услуга на хората. Друга забележителна чешма в землището е Турският кладенец. Недалеч от нея съществувал оброк, при който на Спасовден била извършвана служба с курбан.

Съществувала някога и задоволявала нуждите на значителна част от жителите на селото, чешмата на Върба пак съществува, но вече е почти заблатена, обрасла с папур.
Кмет на Рогозен е Иван Бешировски. Той кара трети мандат като управник на селото, в което живеят 1 100 жители. В него функционира детска градина, която е филиал на забавачница „Славейче” в Хайредин. Голям проблем сред жителите на селото е решението на общинския съвет да се закрие училището. В учебното заведение „Св.св. Кирил и Методий” се обучават над 60 деца, но е включено в списъка за оптимизация на училищната мрежа.

„Децата ще ходят на училище в Хайредин. Не сме съгласни това да стане, защото селото е голямо и училището е животът на селото”, коментират жителите на Рогозен.
С изключително богат обществен живот се слави и читалище „Просвета 1925”. Секретар-библиотекарят Габриел Борисов разказва за самодейните състави към културната институция. Към читалището има сформирана женска певческа група, духов оркестър и танцов състав. Допреди година функционирал и детски танцов състав, но групата се е разпаднала. През лятото читалището организира много прояви за малчуганите, а едно от тях е литературното четене на любими книги.

Чрез програмата „Глоб@лни библиотеки” културната институция разполага с три компютъра. Библиотеката разполага с над 16 000 тома литература, над 300 са редовните читатели. Читалището има обособен клуб на самодееца, който се ползва за репетиции. Изготвен е и кът за Рогозенското съкровище.

„Искаме, като дойдат хора в селото, да им покажем поне копия на съдовете, които са открити в нашето село”, казва Габриел Борисов.

Вестник Конкурент

Прочети още за

НаСеверозапад.Ком

След като прочете тази статия значи северозападът ти е интересен. Сподели и ти нещо за него във форума ни.

0 коментара

Напиши коментар