Поредно изкачване на връх Миджур откъм Белоградчик

На 28 и 29 юли 2012 година за 24-ти път туристи от Белоградчик ще проведат традиционното изкачване на връх "Миджур". Това е най-масовата проява на клуба по пешеходен туризъм на ТД "Белоградчишки скали". В него обикновено се включват над 70-80 любители на планината и туризма. Най-голяма е групата от Белоградчик, защото заедно с местните туристи в нея се включват и техни близки и роднини от други места.

Има и няколко постоянни групи от други туристически дружества от страната. Тази проява е включена в националния календар, затова е и толкова популярна. Тръгва се още в 6.00 часа в събота от Белоградчик с превоз до изходния пункт. Оттам с няколко водачи разделени на групи хората тръгват към върха. Като най-опитни са планинските водачи Радка Цекова и Виктор Петров. Обикновено на върха се прави пикник при хубаво време. А гледката- както към българската, така и към сръбската страна- е невероятна!

Връх "Миджур" е висок 2168м. и е най-високият връх в Западна Стара планина. По билото му минава границата със Сърбия. Много често на върха си правят среща туристи от двете страни на границата. Към него води най-дългата и най-трудна екопътека. Изходният пункт е на 800м. в местността "Джурджи кръш", в Горниломския Балкан.

Преходът е около 4 часа. Денивелацията е 1368м. Най-подходящо време за изкачване е началото на август. Но тъй като по това време има няколко традиционни празника на Балкана, които се провеждат в селата Горни Лом и Чупрене, изкачването тази година е изтеглено за последната събота и неделя на юли. Всеки, изкачил върха, вечерта на специална церемония получава грамота. Макар и труден, този маршрут се изкачва от 10-на годишни деца до над 70-годишни туристи. Единственото условие за изкачването на върха е да има разрешение от Дирекция "Гранична полиция" на МВР.

От българска страна върхът се изкачва най-често от две места- от с. Горни Лом и от с.Чупрене. Едва след свалянето на граничните съоръжения в началото на 1990-те години върхът стана достъпен за планински туризъм. Поради това подстъпите към него, както и целият район, са запазили в голяма степен своята девственост. Изкачването е едно трудно, но същевременно и много емоционално приключение.

Радио Видин

Прочети още за ,

НаСеверозапад.Ком

След като прочете тази статия значи северозападът ти е интересен. Сподели и ти нещо за него във форума ни.

0 коментара

Напиши коментар