Къщата-музей "Александър Поплилов" в Кула

В много малки населени места алтернатива за осигуряване на поминъка на населението е развитието на туризма. Град Кула не прави изключение и макар и малко, граничното градче има какво да покаже на своите потенциални посетители.

Кула е един от най- малките градове в България, с население 3611 души, но е селище с древна история и сцена на много драматични исторически събития. Една от забележителностите е римската крепост "Кастра Мартис" в центъра на Кула, която е дала и името на града. Крепостта е изключително интересна и вече е част от трансграничен туристически маршрут, свързващ Видин и Кула с царските дворци Феликс Ромулиана в околностите на сръбския град Зайчар.

По- малко известен е един друг обект в град Кула, който съчетава история и изкуство- това е къщата- музей "Александър Поплилов", където известният български художник, роден в Кула, проф. Александър Поплилов, е прекарал детството и младежките си години. Тук е уредена и градска картинна галерия с картини на кулски художници и художници от Сърбия, гостували на града ни по време на ежегодните пленери на изобразителното изкуство, които се провеждат в Кула по време на традиционния панаир. В постоянната изложба може да се видят няколко оригинални акварела на известния кулски художник Йордан Гешев.

Родната къща на проф. Поплилов е предоставена на Община Кула от съпругата му след смъртта на художника. Впоследствие е ремонтирана и пригодена за музей. Официално е открита за посетители през август 2007 година.

Радио Видин

Прочети още за ,

НаСеверозапад.Ком

След като прочете тази статия значи северозападът ти е интересен. Сподели и ти нещо за него във форума ни.

0 коментара

Напиши коментар