Повече пари за лекари в отдалечени населени места

Лекари, които работят в отдалечени и труднодостъпни населени места във Видинско ще бъдат стимулирани, като ще им бъдат предоставяни условия за работа. Допълнителни средства ще бъдат осигурени за лекарски практики в Белоградчик, Кула и Брегово.

"Видин е на едно от водещите места по брой лекарски практики на глава от населението, но голяма част от тях са в областния град и в общината. Нашият стремеж е да има лекари в отдалечените райони- там където наблизо няма Спешни центрове и болници", обясни за РАДИО ВИДИН Десислава Петрова- завеждащ "Връзки с обществеността" в РЗОК- Видин.

Продължава работата по изготвянето на Областна здравна карта. Към момента лекар няма в село Рабиша, липсва и желаещ кандидат. Практиката е незаета през последните шест месеца.

"Изпълнителят на първична изнънболнична помощ, който се съгласи да работи там, ще получи еднократно 500 лв. за работа в неблагоприятни условия при разкриване на практика. Допълнителни средства за неблагоприятни практики се осигуряват и за селата Раковица и Макреш", каза още Десислава Петрова.

Областната здравна карта дава възможност да се разкриват още лекарски практики в общини с населени места, където има нужда от лекари. Областните центрове Бойница и Чупрене, както и селата Раброво и Горни Лом, попадат в местата, които отговарят на критерия "Отдалеченост и труднодостъпност". Дреновец е място с разпръснатост на практиката и обслужващ контингент, а Брегово попада в графата екологично замърсен район.

Радио Видин

Прочети още за

НаСеверозапад.Ком

След като прочете тази статия значи северозападът ти е интересен. Сподели и ти нещо за него във форума ни.

0 коментара

Напиши коментар