Живопис и животопис в село Раброво

В петъчната среща "Добро утро, кмете!" ще ви заведем до едно отдалечено село в най-малката община в областта- Бойница. Селото е Раброво- с китна природа и позастаряло население- типична картина от региона. За живота там и перспективите пред местните хора разговаряхме с дългогодишния кмет Венчо Черчеланов.
Местната управа организира пленер по живопис- продължение на инициативата на местното читалище "Просвета- 1928" от миналата година. Картините, които художниците са създали, остават като дарение за читалището.

"Целта е постепенно да се попълни една постоянна галерия с творби, пресъздаващи селото- старинните къщи, църквата, водната кула. Участват художници от Зайчар, Сърбия, и от Румъния, а от нашия регион- представители от Видин и Кула. Средствата са осигурени от читалищния бюджет"- разказа Венчо Черчеланов, кмет на селото от 1999 година насам.

Животът в Раброво иначе тече монотонно, с дребните тревоги на селските хора. Имат си лекарски кабинет, зъболекар идва два пъти седмично, за сега работят и училището, и детската градина. За селото кметът казва, че с всяка изминала година все повече се усеща влиянието на демографския фактор.

"Хората намаляват поголовно, а попълнение от млади, знаещи и можещи няма. Те вече са навън- в чужбина, там си изкарват хляба", отбелязва с тъга кметът. За сметка на това в Раброво си имат чужденци, които добре съжителстват с местните хора. Преди години почиващите си за отпуската в селото пенсионери са били повече, но вече и те не идват редовно. Сега от шестте английски семейства, живели в Раброво, е останало само едно.

По последното пребояване, заедно със съседното село Каниц, населението на Раброво е 462 жители, като 90% от тях са на преклонна възраст- типичната картина за Северозапада... Според кмета решението на проблема се крие в развитието на селското стопанство и осигуряването на повече субсидии за осмелилите се да се занимават с него. Двама се местните "смелчаци", занимаващи се с животновъдство. Единият е от село Каниц- гледа стотина овце и кози, но се оплаква от липса на пазар, където да пласира продукцията си. Другият е от Раброво- отглежда 50 крави и още толкова овце.
За бъдещето кметът е оптимист и гледа към младите, като се надява, че преди да е станало късно, селото и регионът ще излязат от дъното, на което са сега.

Радио Видин

Прочети още за

НаСеверозапад.Ком

След като прочете тази статия значи северозападът ти е интересен. Сподели и ти нещо за него във форума ни.

0 коментара

Напиши коментар