Чипровските килими- здрави, леки и екологично чисти

Цветана Русинова не пропуска ден, без да седне пред стана и да тъче традиционния чипровски килим. Казва, че го прави за удоволствие. И не само, а за да не се загуби традицията и да остане за поколенията. Именно за съхраняването на традицията и умението да изработиш ръчно направен чипровски килим е темата на рубриката "За жените и децата, но преди всичко за жените" по РАДИО ВИДИН.

"Започнах да тъка килими от около 10 години, продължавам да се уча. Чипровският килим е по- различен с това, че изработването е ръчно, за тъкане се използва само вълна. Много са здрави, много са леки, събират по- малко прах и са екологично чисти"- казва Цветана.

Фигурите в чипровския килим са запазили своята форма от стари времена и всяка една от тях има своята символика. Символът "канатица", например, е за дълъг живот, здраве, щастие и дълголетие за всяко семейство и всички, които притежават килим с канатица. Това, по правило, е и първата фигура за чипровския килим. Освен дълбоката символика, влагана в орнаментите на килима, самата му изработка също е свързана с много ритуали и вярвания, които жените в Чипровци продължават да спазват стриктно и днес.

За съжаление жените, които продължават да тъкат чипровски килими, са предимно възрастни. Причината е, че повечето от младите хора са напуснали Чипровци и са отишли да търсят препитание в големия град. Затова Цветана желае да предаде уменията си на своите деца, които да знаят и могат да тъкат килими и да съхраняват традицията, която с обезлюдяването на малките населени места от Северозапада започва да изчезва.

Радио Видин

Прочети още за ,

НаСеверозапад.Ком

След като прочете тази статия значи северозападът ти е интересен. Сподели и ти нещо за него във форума ни.

0 коментара

Напиши коментар