Ветрогенератор върху блока? Защо не?

Николай Ангелов е дипломиран електроинженер. Трудовият му стаж преминава през емблематичните за икономиката на Враца предприятия като "Химко", "Центромет" и Зърнено- фуражния комбинат. След демократичните промени прави частна фирма, благодарение на която се издържа. В момента се занимава с ремонт и продажба на велосипеди. Пенсионер е, но има енергия за 10 души. Вярва, че ще построи ветрогенератор, с който да захрани с ток не само своето семейство, но и блока, в който живее. Мечтае, че хора с пари ще му обърнат внимание и ще инвестират в проектите му, за да може да се подобри живота на хората.

"Ветрогенераторът, който правя е с капацитет 500 вата за 1 час, но при по-силен вятър от порядъка на 13-14 метра в секунда, може да достигне и 1 киловатчас. Това е ветрови генератор, който е много безшумен при работа. Смятам да експериментирам и да го поставя отгоре върху блока, в който живея. Но преди всичко трябва да укрепя основата, за да не се случи при някой порив на вятъра генеретарът да падне и да удари някого, който после да ме съди.

Хората по цял свят правят подобни генератори, качват ги върху покривите на къщите, където има подходящи ветрови зони"- споделя за РАДИО ВИДИН Ангелов. Дипломираният инженер е убеден, че идеята му да произвежда ток от силата на вятъра ще е успешна. Остава му да изобрети конструкцията, да провери нормативната уредба и да я узакони, според законите в България.

Докато си говорехме, той огъваше каплата, която се надяваше да превърне в перка на своя ветрови генератор. Каплата е произведена в Монтана, като вътрешния й диаметър е 186 сантиметра или има обща площ от около 2.5 квадратни метра. Каза, че има още 5, които също ще влязат в употреба. Сгъваше ги ръчно, тъй като заради размерите, в Монтана му отказали да го направят фабрично.

"При този вид ветрогенератори може да бъде премината границата по Бетц по ефективност, според един португалски изследовател. Тези данни важат за дивергентните турбини, при които коефициентът на полезно действие е над 59%. Големите ветрови генератори, които са познати и у нас работят с такава мощност, но само на теория, защото практически тяхното КПД е около 40%. Те тръгват при сила на вятъра от 5-6 метра в секунда, докато това, което аз правя, е много чувствително и се задейства от най-лекия полъх на вятъра, т.е. да стартира при 1 м/с."- казва Ангелов.

Той твърди, че неговият генератор ще улови най- дребния полъх, дори и той да е под 5 м/с, които ветрове са и най- продължителните във времето. Според изследване, в България ветровите генератори могат да се използват не повече от 1 100 часа годишно, т.е. много от енергията отива на вятъра, тъй като съществуващите мощности не могат да се задействат. Инженерът дава за сравнение Холандия и Дания, където по около 7 000 часа годишно се използват подобни инсталации.

"Аз съм убеден, че като направя това нещо и хората започнат дза правят такива генератори като мен, нещата ще се променят. С този генератор човек може да се грее през зимата, защото през зимата слънце може и да няма, но вятър - има много. Когато този ток го вкараш директно в наглевател, той може да ти грее вода. В един съд за течности, чрез воден акумулатор, топлината на водата може да се задържи за дълго. Така че дори да няма вятър за ден-два, топлата вода ще циркулира в радиаторния кръг у вас и ще те топли! Това е бъдещето. Като го направя, като го узаконя, ще поканя кмета и ще му предложа този генератор, който може да се постави във ветрови зони, каквито във Враца има доста" - казва Николай. Той е убеден, че неговият генератор ще промени към добро живота на хората.

За разлика от песимистите у нас, Николай Ангелов е на мнение, че държавата помага на всеки, който има желание да произвежда електричество от т.нар. "възобняваеми източници". Всъщност, хората, които му помагаха да сгъне каплата, бяха на мнение, че терминът "възобновяеми източници" не е съвсем правилен, защото как може да се възобновява например слънчевата енергия. Същите тези хора твърдят, че е по- правилно да се казва енергия от неизчерпаеми източници, каквито са слънцето и вятърът. Но това е друга тема. По- важната в момента за Николай е как да реализира проекта, след като създаде своя прототип.

Радио Видин

Прочети още за ,

НаСеверозапад.Ком

След като прочете тази статия значи северозападът ти е интересен. Сподели и ти нещо за него във форума ни.

0 коментара

Напиши коментар