Ремонтират читалище "Христо Ботев 1879" в Козлодуй

Стари читалищни дейци и Врачанският архив твърдят, че читалището е основано през 1879 г. с указ на княз Батенберг. Документът е пазен като реликва от читалищните дейци, но след 1944 г. е бил изгорен.

Община Козлодуй за пореден път демонстрира, че културата, нейните институции и средища са сред приоритетите на общинското управление, като наред с останалите си инициативи продължава да е активно ангажирана с дейността и сградния фонд на читалището в града. В момента в читалище „Христо Ботев 1879“ в Козлодуй текат дейности по санирането на сградата, средства за което бяха отпуснати по линия на Международен фонд „Козлодуй”.

Но с това усилията на администрацията да осигури на жителите и гостите на общината място, едновременно въплъщаващо традиционните възрожденски културно-образователни принципи на читалищата, но и отговарящо на съвременните предизвикателства като материална база, комфорт и ефективност не свършват.

За реализирането на тази амбициозна цел община Козлодуй внесе за разглеждане проекта: „Ремонт и реконструкция на Народно читалище храм-паметник „Христо Ботев 1879” – гр. Козлодуй”. Планираните ремонт и реконструкция на читалището са на стойност над половин милион лева. Проектът предвижда за срок от 12 месеца да бъде извършен ремонт на зрителната зала заедно с партера и балкона, изграждането на нова вентилационна система, смяна на електрическата инсталация и направата на пожаро-известителна такава.

В дейностите са предвидени още реконструкция на фоайето на културната сграда и касата за продажба на билети, рампа за хора в неравностойно положение и смяна всички видове облицовки по стени и настилки на подове.

Общинската инициатива изчакваше отварянето на подходяща мярка по европейските фондове и в момента документи за одобряването й са подадени по мярка 321 – „Основни услуги за населението и икономиката в селските райони” от ПРСР 2007–2013 г. Мярката цели инвестиране в изграждането и подобряването на центрове за предоставяне на културни услуги, като от община Козлодуй са уверени, че инвестицията в ремонта и реконструкцията на читалище „Христо Ботев 1879“, което е и храм-паметник на културата, отговаря на всички изисквания на програмната схема.

Прочети още за

НаСеверозапад.Ком

След като прочете тази статия значи северозападът ти е интересен. Сподели и ти нещо за него във форума ни.

1 коментара

  1. Здравейте ,

    искам най вече, да се обърна към ръководството и организаторите на програмата в Читалище "Храм-паметник Христо Ботев гр.Козлодуй.

    Имам дете, което посещава предлаганите от вас народни танци и балет, които се състоят всеки понеделник и сряда съответно: народни танци от 16:50 до 17:40 десет минути почивка 17:50 до 18:30 часа балет.

    Недоволството ми се поражда от факта, че когато приключат тренировките на децата е невъзможно да се ползват съблекалните от децата, а именно те са предоставени за тази цел. Последният път ми се наложи да обличам детето си до входната врата, поради липса на свободно пространство, където да преоблека изпотената от тренировки 5годишна дъщеря. Има много недоволни родители, коментират абсурдната ситуация, която се създава от нетърпеливи жени и мъже идвайки по рано сигурно с 30мин. за следващите техни тренировки, като те заемат местата в съблекалните поставят си дрехите върху тези на децата преобличат се и застават в помещенията, където би трябвало ние да ползваме за да облечем своите деца. Също така, нареждайки се по стълбището те създават неудобно и невъзможно за преминаване, буквално смазват малките деца. Не зная, дали това е проблем в програмата с часовете на тези занимания, съвпадащи с часа на излизане и влизане, малки и големи или така нетърпеливите възрастни танцьорки, които идват по рано създавайки хаус и напрежение. Моля, да бъде обърнато и взето под внимание моята молба, както и отстранен този ПРОБЛЕМ, тъй като, ако не бъдат взети необходимите мерки на местно ниво, то аз и не само, ще апелирам към по горни инстанции.

Напиши коментар