Шести блок на "АЕЦ" Козлодуй навърши 20 години

Точно в 18 ч. и 41 мин. на 13 август се навършиха 20 години от деня, в който Шести блок на АЕЦ "Козлодуй" бе включен в паралел с електроенергийната система на България и заработи на пълна мощност. За тези две десетилетия Шести блок е произвел точно 119 251 137 мегаватчаса електроенергия. Днес Шести блок на АЕЦ "Козлодуй" заема водещо място сред най-безопасните и надеждно работещи ядрени мощности в света.

Изпълнителният директор на централата Валентин Николов поздрави всички работещи в Дружеството по случай кръглата годишнина, като специално открои заслугите на хората, работили за изграждането и успешната експлоатация на блока. Валентин Николов отново потвърди решимостта на ръководния екип на централата да работи за развитието на ядрената енергетика на страната с проектите както за удължаването на експлоатацията на големите блокове, така и за изграждане на нова ядрена мощност на площадката на АЕЦ "Козлодуй".

Най-високото си производство блокът достигна през 2011 година - 8 146 961 мегаватчаса, което е 16.27% от цялото количество електроенергия, произведено през годината в страната. Водещо постижение сред ядрените енергоблокове от този тип в световен мащаб е времето, което съоръжението регистрира без непланово сработване на аварийна защита на реактора- 13 години и 3 месеца.

Радио Видин

Прочети още за ,

НаСеверозапад.Ком

След като прочете тази статия значи северозападът ти е интересен. Сподели и ти нещо за него във форума ни.

0 коментара

Напиши коментар