Римската крепост "Кастра Мартис" в Кула-център на културни прояви

През юли започна онлайн гласуване за "Чудесата на България`2012", в които от област Видин са включени Белоградчшките скали, пещерата "Магура" и крепостта "Баба Вида" Видин. Започна вече и медийната промоция на всички номинирани обекти. За съжаление късноантичната римска крепост "Кастра Мартис" в Кула остана извън тези класации, независимо от това, че е един уникален културно-исторически паметник, символ и патрон на града ни.

Възникването на крепостта "Кастра Мартис" е свързано с историята на българските земи през римската и ранновизантийска епоха 1-6 век. Запазената част от югоизточната кула и останалите руини от кастела са единствено съхранените на Балканския полуостров военни укрепления от тази епоха. Интересна е историята на крепостта, за нея разказват много местни легенди, които придават неповторим колорит на мястото. Факт е, че по време на османското владичество върхът на запазената и до днес кула е попадал в имота на турския бей. Когато се съграждал новия му конак, строителите поискали да съборят старината, но той не разрешил- разбирал ценността и значението й.

Запазена през вековете, сега крепостта "Кастра Мартис" се нуждае от спешна консервация. Последната е правена през 80-те години на 20 век. Старината е застрашена и от иманярски инвазии, още повече че не са правени сериозни проучвания и разкопки в околността. Община Кула, която я стопанисва, прави всичко възможно за съхраняването и популяризирането на този исторически паметник. Правени са частични укрепвания на рушащата се стена, направено е художествено осветление на кастела, което го показва в най-красивия му ракурс.

Има и специално изградена панорамна площадка, от която посетителите могат да се радват на красивата гледка. А "Кулата", както я наричаме в нашия град, е една голяма ценност, неотделима част от живота на поколения кулчани, емблема на градчето ни. Тя е скъпа на всеки роден тук и част от най-хубавите му спомени. Защото от години "Кастра Мартис" е център на много празници и културни събития. Винаги ще се помнят народните празненства на Лазар, Гергьовден, Сирница и други празници, веселите хора и прегледите на пъстри кулски носии и обичаи, провеждани на зелените поляни пред крепостта. И до днес много от културните ни празници се уреждат тук.

Детски игри с награди по време на панаира, станали вече традиционни, както и поетичните четения по време на Кулския поетичен панаир. И тази година на 17 и 18 август нашите гости през панаира ще могат да се докоснат до деликатния свят на поезията и да се насладят на брилянтните изпълнения на квартет от видинската симфониета именно тук, във вътрешния двор на крепостта "Кастра Мартис", където атмосферата е неповторима, а акустиката- уникална.

Заслужава си да посетите Кула тези дни, за да се докоснете до мястото, където времето няма значение, а остава само красотата, поезията и паметта за отминали славни събития.

Радио Видин

Прочети още за ,

НаСеверозапад.Ком

След като прочете тази статия значи северозападът ти е интересен. Сподели и ти нещо за него във форума ни.

0 коментара

Напиши коментар