Ремонтират Лопушанския манастир

Голям ремонт тече в Лопушанския манастир край Георги Дамяново. Светата обител е на километър от селото, културно-исторически обект с национално значение е и е емблемата на общината. Заради идеята манастирът да стане предпочитано място за отдих на поклонниците в момента там кипи усилена работа. По предварителна информация в двора пред манастира ще има заведение, в което ще се предлага храна. Има идея да се посторят и няколко барбекюта, където гостите ще могат да си готвят сами. Ще бъде ремонтирана и жилищната част.

"Преди година и половина дядо Дометиан се обърна към нас- духовниците, да обновим манастирите и да им придадем съвременен вид, за да могат да посрещат поклонниците от новото поколение- тези, които днес търсят нов поглед и нов прочит на църковните дела. И ние започнахме това обновление в цялата епархия. С подкрепата на много достойни българи- мъже и жени дарители, постигаме резултати. Това ще е и подаръкът към дядо Дометиан за неговата 80-годишнина. Във видинската епархия има 8 манастира, заради липсата на средства монашеските братства се затрудняваха, но сега и държавата обърна внимание, отпусна средства, даде възможност да кандидатстваме по програми и това веднага се почувства"- каза епископ Сионий, който се грижи за манастира от около 2 години. Благодарение на него светата обител е превърната в истинско място за отдих и молитва.

По думите на свещеника новите поклонници имат нови изисквания. "Трябва да променим облика на тези свети места. Ако едно време хората са идвали с каруци и са спели по чардаците на храма, съвременните гости идват с коли и искат да имат място, където да се чувстват удобно. Това е предизвикателство да окажем гостоприемство, да посрещнем християните и онези, които са се устремили към вярата. Народът на Северозапада има манастирите за свои светини, за съкровено свое наследство, което почита и дори много ревниво пази. И ние не бива да ги разочароваме"- убеден е епископ Сионий.

Радио Видин

Прочети още за ,

НаСеверозапад.Ком

След като прочете тази статия значи северозападът ти е интересен. Сподели и ти нещо за него във форума ни.

0 коментара

Напиши коментар