Археолозите разкриват помещения в средновековната крепост край Враца

Археологическото проучване в местността "Вратцата" продължава вече трети месец. “Оказа се, че връзката между двете стени- източната и южната, се е намирала над църквата от 6 век, която ние проучваме. Там е точно ъгъла, който е свързвал двете крепостни стени. Така ние вече знаем къде да правим археологическото проучване”, заяви за Нарцис Торбов, археолог.

“Напълно естествено е, че след като установихме тая връзка между двете крепостни стени ние започнахме да разкриваме и вече отделните помещения в рамките на самата крепост. И се оказа, че първото помещение се намира на 2,5 м от входа на самата църква”, разказа Торбов.
Археологът е впечатлен от това какъв огромен обем от работа през бъдещите години предстои да се проучи.

На археолозите обаче предстои една много трудна задача - да изследваме цялото селище, което е многослойно, което е от различни периоди от време в една вертикална плоскост. “До този момент ние имаме ярка представа за това нещо какво е представлявало през Средновековието, но ние не сме успели да установим това, което е станало през Античността и то най-вече от ранното тракийско селище. Това, което трябва да направим сега е да потърсим очертанията на тракийското селище”, поясни Нарцис Торбов.

Разкопките ще продължат след една седмица, защото се налага прекъсване. Причината е, че археолозите ще придружат от Бургас до София 28 съда от Рогозенското съкровище, които са гостували в Морското казино в Бургас. Заминаваме с колегата Павлина Илиева за Бургас, за да прибирем и цялото Вълчитрънско съкровище, като то остава в Археологическият институт в София, а 28-те съда се прибират в нашия музей във Враца, подчерта Торбов.

Нора ЙОЦОВА
Агенция Фокус

Прочети още за ,

НаСеверозапад.Ком

След като прочете тази статия значи северозападът ти е интересен. Сподели и ти нещо за него във форума ни.

0 коментара

Напиши коментар