Спортната биография на семейство Ракаджиеви- Росица Дочкова и Димитър Ракаджиев

Представяме ви майстора на спорта по акробатика Росица Дочкова. Тя е родена във Видин през 1944 година и е трето поколение спортисти в рода Дочкови. Дядо Петко Дочков бил фелдшер и един от основателите на колоездачното дружество във Видин. Когато си отишъл от този свят, приятелите му дошли на погребението със спортните си бегачи и така го изпроводили в последния му път. А тримата му сина- Крум, Ангел и Асен израстват като едни от най-добрите футболисти на Видин през 30-те години на миналия век.

Бащата на Росица- Крум Дочков, спортува като ученик във Видинската мъжка гимназия, после влиза в отбора на "Виктория 23" и в СК "Бдин", където играе ляв нападател заедно с братята си Ангел- десен нападател и Асен- централен защитник. От онова време до днес са известни във футболните среди като "Спойка Дочкови".

Как се чувства едно малко момиче в семейство, в което всички се вълнуват от спорт и активно спортуват? Как предава тази любов на своите ученици, на своите състезатели, на своя син? И как днес точно синът- Росен Ракаджев- е този, който събира и подрежда семейните спомени:

Като ученичка Росица Дочкова спортува лека атлетика и гимнастика, а по-късно в горния курс на ІІ СПГ "Лиляна Димитрова" започва да тренира и акробатика. През 1961 година на Републиканското първенство в Кърджали- с партньора си Илия Крушарски, стават шампиони на България в смесените двойки І разряд, а в женските двойки завоюва сребърните медали.

Във ВИФ "Георги Димитров" - сега Национална спортна академия "Васил Левски"- се запознава с Димитър Ракаджиев. Заедно тренират акробатика от І курс. За две години Росица достига к.м.с. с женска двойка. Най-големите си успехи постига през последните две години от следването, когато с партньора си Рене Ранев стават републикански шампиони, а през 1967 година покрива майсторска норма по акробатика.

Димитър Ракаджиев е роден в град Елхово /1944-2008/. Като ученик тренира борба и спортна гимнастика, като става републикански шампион на земна гимнастика. Като студент през 1962 година започва да тренира четворка акробатика. Играе на върха на пирамидата и е известен като най-добрият стойкаджия на този вид акробатика. Пет години четворката на Димитър Ракаджиев е най-добрата в България, а равносметката е 5 републикански титли. По онова време не се провеждат официални европейски и световни първенства по акробатика.

Росица и Митко участват с националния отбор на турнири с ранг на европейско първенство, в които участват отбори от СССР, Полша, Чехия, Унгария, Германия. Тези страни по-късно стават водещи в световната акробатика. Семейство Ракаджиеви участват в различни представления в цирка на Слънчев бряг, като изява на тогавашното "Бюро естрада".

Акробатика завършват 15 специалисти от първия випуск на висшия спортен институт. От всички завършили единствено Росица, Митко и двама от партньорите му остават в България. Останалите заминават нелегално за Америка, където се посвещават на цирковото изкуство.

След завършване на следването, семейство Ракаджиеви работят в Бургас. Митко става съдия международна категория по акробатика, а една година по-късно се местят в Ямбол и работят като специалисти по акробатика в УСШ. Занимават се с момчета от 10 до 15 години по всички видове акробатика. Работят 2 години, а един от възпитаниците им- Димитър Минчев, по-късно става трикратен световен шампион на смесени двойки.

По семейни причини през 1968 година идват във Видин, с което приключва тренировъчната им дейност, тъй като акробатиката във Видин не е развита като спорт... Митко работи като методист в БСФС, а Росица като учител по физическо възпитание в СОУ "Димитър Благоев", където води секция по спортна гимнастика. Още първата година на републиканското първенство във Велико Търново идват първите медали- юношите стават ІІ-ри, а девойките ІІІ-ти!

Нейни ученици са известните баскетболисти Краси Генов, Вили Лилков, Люси Герасимов, колегите й Ели Богомилова, Бистра Янева, Летко Йорданов. При откриването на Математическата гимназия Росица Дочкова е част от първия учителки колектив, а по-късно е назначена в VІ-то ОУ "Св. Св. Кирил и Методий", където започва да развива акробатика с момичета и момчета от най-малката възраст.

В начален курс Росица работи като базов учител към МНП по различни проблеми, най-вече изпреварващо обучение по гимнастика. Изнася открити уроци на национално ниво, удостоена е със званието старши учител. През 1983 година защитава с отличен ІІ клас квалификация. Участва в разработването на масови гимнастически композиции в чест на национални празници. За активната си дейност е наградена с екскурзия до Москва и Ленинград в олимпийската 1980 година.

Митко Ракаджиев с идването си във Видин работи като методист в БСФС, треньор по гимнастика към УСШ, учител по физическо възпитание в Математическата гимназия от 1975 до 1985 година. Бил е водещ учител, явявал се е на състезания по 7 вида спорт. Негов ученик е известният баскетболист Коста Илиев- национален състезател, издигнал се до ръководни постове в родната баскетболна федерация, ФИБА-Европа и сега спортен директор на ФИБА-Свят.

През 1984 година във видинската спортна зала "Фестивална" се проведе спортна продукция с участието на "златните момичета" на Нешка Робева от националния отбор по художествена гимнастика и националния отбор по акробатика, воден от Евгени Колев. След спортния спектакъл на вечеря с партийните ръководители на Видин се взема решение за развитие и на двата спорта в нашия град.

"Учудващо е, че ръководството на Видин не знае за специалистите акробати Ракаджиеви, а в града ги познават най-вече като учители по физическо възпитание..."- споделят тогава Нешка Робева и Евгени Колев, като напомнят, че от завършилите 15 треньори, двама са във Видин и за тези години, през които те са в града, са могли да сътворят чудеса. Месец по-късно семейство Ракаджиеви приема да работи и развива акробатиката в новооткритото училище "Любен Каравелов", което разполага с два големи салона и прекрасни условия за работа.

С помощта на двете спортни федерации единият от салоните е оборудван с уреди и пособия за спортна акробатика. За кратко време двамата специалисти оформят групи с деца от различни училища и оформят две състезателни двойки акробати- смесена и женска. Но всичко стига до тук... С новото териториално разпределение партийните ръководители се преместват в област Монтана и всички договорки и обещания за материално обезпечаване на новата спортна секция остават неизпълнени... По-добрите деца от школата на семейство Ракаджиеви преминават в ЦСКА и "Левски" и по-късно постигат високи спортни резултати в акробатиката и скоковете във вода.

Равносметката на семейство Ракаджиеви от цялостната им спортно-състезателна и професионална дейност е 12 златни медала, един сребърен и един бронзов, много грамоти, отличия. Плакети за принос в развитието на акробатиката за честванията на "50-години акробатика в България" през 2001 година. Плакет "30 години математическа гимназия", а Димитър Ракаджиев посмъртно е награден и с плакет на СОУ "Любен Каравелов". Той е известен и с обществената си синдикална дейност, с изявена гражданска позиция по много проблеми, свързани с прехода към демократични промени в България. Бил е председател на регионалния учителски синдикат към КТ "Подкрепа" от учредяването му, а по-късно е избран и за председател на цялата синдикална структура във Видин.

Традициите на този спортен род са продължени в четвъртото поколение от сина им Росен Ракаджиев, който завършва с отличен магистърска степен на Национална спортна академия "Васил Левски" и в наши дни се утвърждава като един от успешните организационни специалисти във Видин. От учител в Общински детски комплекс се издига до спортен специалист в Община Видин и главен експерт на Министерството на физическото възпитание и спорта за нашата област.

В момента Росен Ракаджиев работи за развитието на ученическия спорт и баскетболната игра като изпълнителен директор на Ученически спортен клуб "Шампион" и БК "Видабаскет". Организатор е на ученическите игри във Видин, а по негова идея в града ни се провежда уникалната по масовост Ученическа баскетболна лига, която вече има 7-годишна история.

Радио Видин

Прочети още за , ,

НаСеверозапад.Ком

След като прочете тази статия значи северозападът ти е интересен. Сподели и ти нещо за него във форума ни.

0 коментара

Напиши коментар