Синан Сакич пя пред 15 000 на Копрен

Кметът на Георги Дамяново Дилян Димитров успя да доведе сръбската звезда Синан Сакич, който бе специалният гост на празника в подножието на връх Копрен край село Копиловци. Над 15 000 души аплодираха изпълнението на емблематичния хит "От кад сам се родио”. Участието на Синан е жест и към кмета Димитров.

Управникът лично е пътувал до Сърбия, за да покани певецът, който бил впечатлен от вниманието и с радост приел поканата. Синан Сакич не е гостувал в България близо 15 години, казаха от офиса на изпълнителя. Присъстващите ще помнят дълго съпреживените часове със сръбрския певец, който направо се раздаде на публиката.

Изключителният интерес към празника на Копрен е наложил въвеждането на екотакса от 3 лева за гостите на традиционната сбирка през август. Събраните средства ще бъдат използвани основно за почистване на района след няколкодневните лагери на повече от 300-те палатки, опънати в района още от началото на седмицата, казаха организаторите.

21 август 2012
Над 15 000 души от всички краища на България и Сърбия се събраха през почивните дни в Копиловския Балкан, за да отпразнуват за пета поредна година празника на планината. Цвъртящи скари, кръшни хора, много музика и прекрасна природа събират всяка година в средата на август хората под връх Копрен. Празникът датира от далечната 1967 година. Зародил се спонтанно по повод освещаването на хижата под върха. Дълги години в третата събота на най-топлия месец хората се събирали по поляните в местностите Младенин вир и Брадчата и около хижа “Копрен”. В началото на 90-те години на миналия век обаче заради тежката криза съборът изчезнал от календара на община Георги Дамяново.

Появил се отново през 2008 година. Възстановил го кметът Дилян Димитров, който през 2007 година спечели първия си мандат.

„Това беше едно от хубавите преживявания за хората от нашия край. Помня го от дете. Събираха се стотици мъже, жени и деца, родени в Копиловци или в някое от другите села на общината, правеха се пикници, и хората се срещаха след дълги раздели.

Заради това реших, че трябва да го има отново”, разказва кметът на Георги Дамяново.
И се захванал. С помощта на екипа си Дилян Димитров успя да върне старата слава на големия събор под връх Копрен. Всяка година в нощта срещу неделя на откритата сцена на поляната край палатковия лагер се качва истинска звезда.

„Най-трудно ми е с певците. Хората искат да видят някой известен изпълнител”, признава кметът.

Трудностите обаче не го отказват. Тази година сам пътувал до Сърбия, за да уговори голямата звезда Синан Сакич. И той пя.

Певецът не е идвал у нас от 15 години. Сега, след упорити разговори и настоявания от страна на кмета, сръбската легенда заедно с групата „Южни ветар” зарадва своите фенове на поляните над село Копиловци. На широкото около хижа „Копрен” своето майсторство показаха и танцьорите от ансамбъл „Искра” от Вълчедръм.

Не само празникът на Балкана събира хората в този край на България. Община Георги Дамяново е истинското откритие за любителите на селския туризъм и планинските преходи.

В подножието на Копрен има изграден туристически комплекс. Оттук тръгват много екопътеки за каскадите от водопади - Ланжин скок, Дуршин скок и Водни скок на Графска река. Тук е избрал да твори един от емблематичните художници на Северозапада – Венелин Захариев, пресъздал на платна героите на Йордан Радичков.
В село Копиловци са откривани различни паметници, сред които и бронзова фигура на Херакъл. Запазен е и фронтон от католическа катедрала, която е разрушена по време на Чипровското въстание. И днес туристите се разхлаждат и пият вода от Латинската чешма.

Бъдещето на Лопушанското поречие е в развитието на вътрешния и на международния туризъм. Гаранция за това са природните дадености, икономически възможности и екологичнo чистата природа в района, категоричен е кметът Дилян Димитров, който вече втори мандат не жали усилия, за да превърне Георги Дамяново и района в предпочитана дестинация. На територията на общината има много природни богатства – вековни букови гори, бистри и буйни реки, потоци и най-вече чист въздух, което дава добри възможности за практикуване на ловен и риболовен туризъм.

Районът на община Георги Дамяново е признат за един от най-чистите в екологично отношение в страната. Туристически продукт е Копренската екопътека с уникалните си маршрути.

Вестник Конкурент

Прочети още за , ,

НаСеверозапад.Ком

След като прочете тази статия значи северозападът ти е интересен. Сподели и ти нещо за него във форума ни.

0 коментара

Напиши коментар