Виден Табаков от Стакевци е в екипа на НАСА, пратил първия човек на Луната

Дни след смъртта на първия човек, стъпил на луната- американският астронавт Нийл Армстронг, си припомняме за Виден Табаков- роденият във видинското село Стакевци българин, който е участвал в наземния екип, изпратил космическия кораб "Аполо 11" на първата му лунна мисия. Анкета, направена за предаването "Другата истина" показа, че днес в родното му село рядко има някой, който да си спомня за него. Само жителите над 70 години знаят нещо за известния им земляк.

В Стакевци не само че почти никой не знае кой е Виден Табаков, но и не полагат никакви грижи за запазването на спомена за него. Родната му къща- богаташки на времето си дом, днес е в окаяно състояние, докато в селото се чудят как да привлекат внимание за селски туризъм.

Въпреки световната си известност, Табаков никога не е забравял откъде е тръгнал и при всяка възможност се е завръщал в България и в родния си край. За последно- преди няколко години, когато гостувал на близки и роднини, разказва братовчедката му, Линка Маричова.

За него се знае, че е напуснал родното си село през 1939 година, след като завършил гимназията във Видин. На гурбет тръгнал, за да следва машинно инженерство в Прага. Там изкарал един семестър, но след идването на Хитлер чешките училища били затворени и студентите чужденци се прехвърлили в германския университет. Докато подготвял доктората си, преподавал в университета и паралено с това работел с Вернер фон Браун, баща на немското ракетостроене и създател на ракетите "Фау-1" и "Фау-2".
Табаков завършил докторантурата си през 1945 година, когато идва и краят на Втората световна война. Тогава Вернер фон Браун и голяма част от екипа му заминали за САЩ, но Табаков се оказал нежелан в Америка, защото е от комунистическа държава...

Затова с други германци отишъл в Аржентина, откъдето след 3 години най-после успял да се прехвърли в САЩ при Вернер фон Браун. Първите задачи на Табаков са свързани с опитите около изстрелването на космическите ракети "Сатурн", които са едни от най-мощните правени дотогава за нуждите на програмата "Аполо". Учените били ангажирани със задачата да създадат ракета с достатъчна мощност, която да достигне до Луната, а също и космически кораб, който да кацне на лунната повърхност и да се върне обратно.

В Университета в Синсинати Виден Табаков поставя началото на докторска програма по космонавтика, в която през годините при него се обучават повече от 50 докторанти и над 200 магистри.

Научните интереси, с които проф. Табаков е познат в целия свят, са свързани с разкриване на причините за ерозията и уврежданията на турбодвигателите. Последните му научни проекти включват изследвания за американските военоморски сили и за някои световно известни компании. Член е на Американския институт по аеронавтика и астронафтика и на Американската асоциация на машинните инженери.

На снимката родната къща на Виден Табаков

Радио Видин

Прочети още за ,

НаСеверозапад.Ком

След като прочете тази статия значи северозападът ти е интересен. Сподели и ти нещо за него във форума ни.

1 коментара

  1. На България са нужни овчари като Тодор Живков и бодигардовете му... България няма нужда от образовани и умни хора! Да живее чалгата...

Напиши коментар