Село Рупци

Село Рупци, едно от най-близките до Видин, е и едно от населените места с най-стара история. Селото е на повече от 600 години. Обявено през 80- те години на миналия век за образцово село, с овощни градини, изба и телеугоителен комплекс, днес е малко позанемарено, с население в пенсионна възраст, но с амбицията на кметския наместник постепенно да възвърне някогашната слава на селото.

Сега в Рупци живеят 120 човека. Селското стопанство е слабо развито, в някогашния селскостопански двор частна фирма отглежда коне. Мелница за нуждите на хората работи все още. Тракторният стан е закупен от местен земеделски производител, който отглежда над 3000 дка земя. За живота там разговаряхме с дългогодишния кмет, сега кметски наместник Славчо Илиев.

"През 1986 година село Рупци бе включено в прегледа за "образцови села". Неговият разцвет е през 1988 година, когато печели национален приз измежду 100 села за най-облагородено. След промените образцовите села бяха позанемарени- и села като Бела Рада, Иново, Капитановци, Гомотарци, Сланотрън- също някогашните "образцови". Това е и началото на техния залез"- разказва историята кметският наместник Славчо Илиев.

Проблемът и в малките, и в големите села, е липсата на работни места- в село Рупци работят кметският наместник, пощальонката и магазинерката, както и няколко души, които са наети към избата. Проблем, както навсякъде са кражбите. Посегателствата стават често, но борбата с тях е безконечна, въпреки съдействието на полицията. За сега кражбите на продукцията от полето са единици, за разлика от преди години, когато набезите с каруци от обитатели на видинския квартал "Нов път" /преди "Боянова махала"/, са били ежедневни.

С мъка Славчо Илиев си спомня как едно време в селото са действали и читалище, и училище, и модерен здравен пункт, и зъболекарски кабинет. Сега лекар не идва, но хората се надяват общинското ръководство да спази предизборните си обещания, и да за започне възстановяването на някогашните селски здравни служби.

"Хубавото е, че се връщат "млади" пенсионери, които придават живот на селото. Селото ни няма да умре"- убеден е кметският наместник. А на жителите на Рупци той пожела предимно здраве и добри съседски взаимоотношения.

Радио Видин

Прочети още за

НаСеверозапад.Ком

След като прочете тази статия значи северозападът ти е интересен. Сподели и ти нещо за него във форума ни.

0 коментара

Напиши коментар