Как посрещат в Пановата къща в Белоградчик

Днес гостуваме в една уютна бяла къща, обгърната от мириса на старо дърво. Където още от входа гостът може да се огледа в излъскания бакър, да почувства естествената мекота на ръчно изработените постелки, да напълни душата си с красота, докато се любува на уникалните стари български накити и възрожденски облекла. И сигурна съм- поне за малко да забрави припряността на униформеното ни настояще.

Историческият музей в Белоградчик е настанен в "Пановата къща" в града под Скалите през 1970 година- един възрожденски дом, в който и сега продължават да живеят историята, обичаите, етиката и естетиката на някогашните домакини. Самата къща е строена през 1810 година. Сега под нейния покрив са събрани автентични предмети, дело на златари, резбари, дърводелци, абаджии, терзии, грънчари, медникари.

Музеят разполага с богата колекция от икони и монети. Показан е домашният бит, народните носии, ритуални предмети. Иска ми се да влезем в ролята на поканен гост в този дом. Да се опитваме да си представим какво е било вълнението на младото момиче, когато за първи път е отивало само за вода; когато заедно с другите жени в къщата е подреждало трапезата в края на тежък трудов ден или на шарен весел празник; когато е стягало чеиз и е обличало невестинската носия- за да излезе от бащиния дом и да започне да създава свой...

В музейната сбирка има богат документален и веществен материал за подготовката и развоя на най-голямото въстание в България до първата половина на XIX век- въстанието от 1850 година, с център Белоградчик. Музеят разполага и с документи за събития, свързани с освобождението на Белоградчик от Османско владичество и участието на хора от този край в сръбско-българската война от 1885 година.

В едно от помещенията е запазена атмосферата и на мъжкия свят- облеклото; търговските тефтери; занаятчийски инструменти; съдовете за мачкане на вино и печене на ракия...

След всичко, което ни разказа за работата си, Кинка Михайлова избра да завърши нашия разговор с любима реплика от Димитър Шишманов: "Ако всички хора виждаха звездите, както ги виждам аз, на този свят не би имало злина. Не би имало войни и кръвопролития. Не би имало пресищане от живота."

Радио Видин

Прочети още за , , ,

НаСеверозапад.Ком

След като прочете тази статия значи северозападът ти е интересен. Сподели и ти нещо за него във форума ни.

0 коментара

Напиши коментар