Лом ще бъде домакин на националните чествания за 100 – годишнината от рождението на Яна Язова

Читалище „Постоянство” – Лом е само една от институциите, която отбелязва от 100 – годишнината от рождението на писателката и поетесата Яна Язова, каза за Радио “Фокус”- Видин Борян Никифоров, секретар на читалището.

„Включваме се в националното честване съвместно с Международната организация „Европейски форум”, Международно немско- българско културно дружество, БАН, Държавната агенция „Архиви” и Община Лом. Лом ще бъде домакин на националните чествания”, обясни секретарят на читалището.

Той посочи, че честванията започват утре с научна конференция, която ще се открие в камерната зала на читалището с участието на изследователи на творчеството й. Ще участват повече от 20 научни работници. Първото заседание ще се ръководи от доц.Елка Трайкова, второто заседание ще се води от Катя Зографова, директор на Националния литературен музей . В конференцията активно участие ще вземе и проф. д-р Хилде Фай, председател на Международна фондация „Европейски форум”.

Ще се чуят много доклади на тази научна конференция, ще има дискусия и да се надяваме, че след това всички тези доклади да бъдат публикувани за да станат достояние на широката общественост”, допълни Боян Никифоров. Във връзка с честването на 100 – годишнината от рождението на писателката и поетесата Яна Язова на 15 септември в Лом ще има концерт на класическа музика „Генерация ломски музиканти” с участието на проф.Стефан Попов, Евгения Горанова и Адам Иванов.

Концертът е от 19 ч в големия салон на читалище „Постоянство”. На 16 септември сутринта от 9 ч в храма „Успение Богородично” Видинският митрополит Дометиан ще отслужи заупокойна света литургия в памет на Яна Язова, като участие в литургията ще вземе и камерния ансамбъл „Йоан Кукузел – Ангелогласния”. Предстои и откриване на архивна изложба с материали за Яна Язова , събрани от Държавна агенция „Архиви”.

Читалище „Постоянство” ще обяви резултатите от националния литературен конкурс „Яна Язова”, като е предвидено да бъдат наградени първенците от конкурса. В 19 часа жителите на Лом ще имат възможност да видят литературния спектакъл „МО” с участието на актьорите Татяна Войс , Гергана Кофарджиева и Мариус Донкин и с това завършват националните чествания за Яна Язова.

Анна ЛОЗАНОВА
Агенция Фокус

Прочети още за

НаСеверозапад.Ком

След като прочете тази статия значи северозападът ти е интересен. Сподели и ти нещо за него във форума ни.

0 коментара

Напиши коментар