Пожарникари във Видин е имало преди 1010 години

Огнеборци във Видин е имало още със създаването на града, а първите сведения за тях са от преди 1 010 години, твърди инженер Ненчо Нешев, бивш пожарникар, който подготвя книга за историята на пожарната служба. Той се базира на сведенията на византийските хронисти Йоан Скилица и Георги Кедрин.

Двамата хронисти пишат, че през 1002-1003 година, по време на осеммесечната обсада на видинската крепост от византийците, ръководени от император Василий II, защитниците са потушили запаления мидийски огън. Според Ненчо Нешев, това не би могло да се случи, ако не е имало подготвени хора, които да се борят с пожари. По време на османската власт защитата от пожари пък е била поверена на така наречените толумбаджии.

„Най-паметната дата за пожарната във Видин е на 31 март 1878 година /стар стил/, веднага след Освобождението, когато на първото си заседание градският съвет приема решение да се назначат пожарникари и полицаи”, обяснява Ненчо Нешев.
На служба тогава са назначени 20 пожарникари.

”Имаме сведения от турски източници, че и преди Освобождението е имало такава служба, която е била подчинена на тогавашния гарнизон, тоест имало е войници, които са изпълнявали това задължение”, допълва бившият огнеборец, който събира от архивите сведения за пожарната дейност в града.

„Пожарната във Видин има своите възходи и падения и в момента тя е в падение”, твърди Ненчо Нешев. Като пример той посочва факта, че преди 22 години службата е наброявала 184 души, а сега са не повече от 120 човека заедно с присъединените екипи на бившата Гражданска защита.

„В Белоградчик, Брегово и Кула има по един шофьор без боец или един шофьор и един боец”, твърди Ненчо Нешев и коментира, че те не могат да реагират адекватно при инцидент. Според него, без защита от пожари е 50% от територията на областта. Той допълва, че Видин е първият пристанищен град на българска територия по Дунав, при това международно пристанище, поради което би трябвало да има катер за потушаване на пожари на корабите по реката.

„На произвола е оставен и резерват „Чупрене”. С един боец и един шофьор не може да се гаси пожар”, твърди бившият огнеборец.

Към общата картина на състоянието на пожарната служба в региона той добавя и факта, че във Видин няма дори автомеханична стълба, с която при инцидент да се стигне до високите етажи на сгради. След 10-ия етаж на блоковете, а и в сградата на видинското кметство, няма как да се извърши евакуация, категоричен е авторът на историческата книга за пожарната във Видин.

Според него, дори в страната липсва нормативна база, която да определя територията на една районна противопожарна служба, въпреки че има европейски стандарти и директиви, които поставят такова изискване.

Според Ненчо Нешев, настоящото ръководство на служба „Пожарна безопасност и защита на населението” трябва да помисли и за нова служба, която да е на близко разстояние до бъдещия Дунав мост 2, тъй като в Северната промишлена зона на града се залага изграждането на индустриален парк, промишлени предприятия, места за отдих и хотели. Базата на противопожарната служба е на 2 километра от града, в противоположна на моста посока. Със скоростта, с която се движат противопожарните автомобили, които са на по 30-40 години, при евентуален инцидент край Дунав мост екипите ще стигат за около 24-25 минути, твърди Ненчо Нешев.

Вестник Конкурент

Прочети още за ,

НаСеверозапад.Ком

След като прочете тази статия значи северозападът ти е интересен. Сподели и ти нещо за него във форума ни.

0 коментара

Напиши коментар