В Берковица честват 110 години от създаването на първият духов оркестър

В градската градина на Берковица отбелязват 110 години от създаването на първия духов оркестър с надсвирване на четири духови оркестъра. Музикалната надпревара започва с участието на Гушанската духова музика, последвана от оркестъра на с. Бързия, духов оркестър "Здравец'' от Берковица и емблематичната Берковска духова музика. Музикантите изпълняват популярни мелодий от различни жанрове, композиции на Дико Илиев и собствени произведения.

Първият духов оркестър е създаден през 1902 г. от ентусиазирани млади интелектуалци. Тогава духовите оркестри са били с различен статут - градски, военен, общински. Времето налага духовият оркестър да претърпи промени и от 1995г. се оформя Берковската духова музика. Нейн ръководител е Красимир Цветков - композитор, тромпетист и диригент на оркестъра. Репертоарът им включва автентичен и обработен фолклор, маршове, много собствени композиции.

Постепенно Берковската духова музика става тачена и търсена из цялата страна и чужбина. Имат 3 издадени албума и съвместна оркестна дейност с оркестрите на Горан Брегович и Бобан Маркович. Както и с най-добрите оркестри от САЩ, Франция, Индия, Сърбия, Турция, Македония и Румъния.

Радио Видин

Прочети още за , ,

НаСеверозапад.Ком

След като прочете тази статия значи северозападът ти е интересен. Сподели и ти нещо за него във форума ни.

0 коментара

Напиши коментар