Илия Гечов води въстанието в Ломско през 1840 година

Илия Гечов от село Чорлево е бил определен за чаушин /подофицер/. Той разпоредил да се съберат въстаниците при Чорлево, на рътлината Козя гърбина при Добри дол, и оттам да тръгнат за Лом. На 1 юни 1840 година въстаниците се събрали на определените места, а на 3 юни и едните, и другите потеглили за Хасанова махла /днес Динково/, за да се съединят с въстаниците от селата, разположени край Брусарската река, и да тръгнат за Лом.

Щом в Лом станало известно за похода, търговците веднага затворили всички дюкяни и се скрили в домовете си. Същевременно тръгнал слух, че и Видин е заобиколен от въстаниците, та страхът се увеличил. Общото мнение на турците било да се запали градът и населението да бяга в Оряхово. Обаче войводата Фехим бей събрал първенците и предложил да се изпратят протопоп Иван П. Силвестров, Младен Пунчов и Христо Стамболиев да проверят каква е силата на въстаниците. Едва ако се разбере, че между тях има сръбска войска и са добре въоръжени, градът да се пали и да се бяга.

Предложението било прието и тримата се запътили към лагера на въстаниците, но не били допуснати при тях, защото комитите разбрали, че са шпиони.

На 4 юни въстаниците пристигнали в село Хасанова махла, което на около 25 километра от Лом. Другият от водачите, капитан Кръсто, получил известие, че сръбското правителство строго забранява изнасянето на оръжие и не разрешава никаква помощ на българите. Заради отказа той изпаднал в лошо положение, а като повел дружината си към Лом и видял турската конница, която настъпвала с голяма решителност, още повече се отчаял. Спрял дружината си, огледал добре турската сила, прегледал и дружината си и заповядал да отстъпят през барата и да се скрият дълбоко в гората.

При себе си оставил една малка част от водители на въстанието, които набързо взели следното решение - да не откриват огън срещу турците, защото краят ще бъде фатален както за четата, така и за мирното българско население, а да отидат при тях и им обадят, че водят народа не на бой, а на жалба против лошите дела на спахиите, субашите и други, та да запазят раята от гибел, жертвайки себе си. Като срещнали турците и им изложили тезата си, били избити почти всичките. Само Илия Гечев, наранен силно с нож в тила, оцелял, като се престорил на умрял и лежал между мъртвите, докато турците си отишли.

По-късно османлиите отрязали главите на капитан Кръсто и помощниците му Филип Моцовски, Мичко Рагьовски и Димитър Якуповски, набили ги на колове и ги занесли в Лом, където по заповед на войводата Фехим бей били заровени.

Вестник Конкурент

Прочети още за ,

НаСеверозапад.Ком

След като прочете тази статия значи северозападът ти е интересен. Сподели и ти нещо за него във форума ни.

0 коментара

Напиши коментар