Сомове по 20 килограма вадят от язовир „Огоста”

Язовир „Огоста”, надвиснал над Монтана, от години всява страх у част от жителите на града. Голямата вода плаши възрастните, които помнят строителството и завиряването на „огромния воден дух”. За по-младите обаче бреговете на язовира са любимо място за плаж, а рибарите пък твърдят, че в Северозапада няма по-добър водоем, в който да хвърлят въдици.

През това лято язовирът се превърна и в едно от най-екзотичните места за почивка. Цели семейства прекарват топлите месеци край голямата вода над Монтана. Пристигат основно от столицата с палатки и каравани, превозват и лодки.

Дали легендите за огромните риби са довели рибарите тук, или нуждата да избягат от големия град и суетата му са докарали семейството на Росен Мишев-Роко на брега, не е ясно, но мъжът и близките му живеят на брега от началото на август. Пътуват до дома си, но всяка свободна минута са с палатката, лодката и въдиците.
Голяма компания от десетина души е разпънала палатки досами водата.
Както твърдят самите те – радват се на свободата.

Живеят като нормални хора в цивилизацията. Докарали са сателитни антени, лаптопи, телевизори, барбекюта, но най-много са въдиците и тиганите, които очакват улова.
Всички са от София, запознали се покрай хобито си – риболова. Обикаляли България, но от две лета не мърдат от бреговете на „Огоста” и се надяват лятото да продължи по-дълго.

Мъжете обаче не хвърлят на сляпо. Лодките им са снабдени със сонарни системи, които оглеждат дъното, засичат рибите, показват температурата на водата и релефа.
На малки столчета по бреговете пък са накацали местните рибари. Те пристигат рано сутрин, зареждат такъмите и сядат търпеливо да чакат плувката да се размърда.
Повечето от къмпингуващите на брега ловят рибите за удоволствие. Малките връщат обратно във водата, а големите разфасоват и мятат в тиганите и барбекютата.

И макар че по бреговете на язовира почти няма обособени курортни зони, любителите на свободата знаят местата си, никой не се настанява на чуждото и в района се образува малко преместваемо село, в което комшиите се познават, споделят общо хоби и си помагат. Не заключват „домовете си”, не се страхуват от пришълци, тъй като рибарите са достойни хора, твърди Роко.

Младият мъж с удоволствие слуша легендите за язовира над Монтана. Признава, че е запален да научи максималното за това място.

А най-популярната легенда разказва, че в огромния водоем наистина има огромни риби – мутанти, които са се появили заради замърсяването на язовира с арсен. Говори се, че били огромни страшилища, плашели водолазите и гмурците. А в дълбините на самия язовир са потънали две Монтански села – Живовци и Калиманица. Хората твърдят, че гледката е много страховита и когато водата на язовира спадала, почти всичко се виждало.

Според друга легенда, между хълма над града Диана – древногръцката богиня – и самия град съществува пещера със стотици тунели, в които са изчезвали много хора. Твърди се дори, че там има подземно езеро, в което също се срещали водни страшилища.
Това обаче, което е сигурно, е фактът, че разнообразието на рибата в язовира е голямо – шаран, каракуда, червеноперка, платика, костур, скобар, мряна, сом, щука, уклей се вадят от водите.

Язовир „Огоста“ е пуснат в експлоатация през далечната 1986 година. Самото му строителство трае 20 години. Изграден е, за да напоява земеделските земи в региона. Замисълът обаче не се случва и в момента водата му се използва за производство на електричество в двете водноелектрически централи - „Кошарник“ и „Огоста”. През 1999 година водоемът е определен за промишлен риболов.

През последните години язовирът стана любимо място за отдих на хора от цялата страна. Още от първите пролетни дни по бреговете му кацат палатки и каравани. Хората обаче смятат, че в XXI век би било добре водоемът да се ползва не само за риболов, а и за водни спортове, защото е едно от най-добрите места за такава дейност у нас.

Вестник Конкурент

Прочети още за , ,

НаСеверозапад.Ком

След като прочете тази статия значи северозападът ти е интересен. Сподели и ти нещо за него във форума ни.

0 коментара

Напиши коментар