Делото на Петър Парчевич вдъхновява малки и големи

Лично президентът Росен Плевнелиев, който се включи в честването на 400 г. от рождението на Петър Парчевич, награди млади таланти от Чипровци. Той стисна ръцете и връчи грамоти на отлично представилите се деца, прославили делото на Парчевич с есета, рисунки и стихотворения. На първо място в раздел „Поезия” бе класирано стихотворението на шестокласничката Емили Димитрова.

Тя прочете вдъхновено творбата си пред ВИП-гостите на празника и бе насърчена с аплодисменти от държавния глава, депутатите, областния управител, кметове, и разбира се, от своите съграждани. Емили е бивша възпитаничка на единственото училище в балканското градче и настояща на Трето ОУ «Д-р Петър Берон» в Монтана. С есеистичния си текст приз грабна 9-годишната Мария Роскова. Като най-хубава бе откроена рисунката на Ивана.

Не е странно, че възпитаници на ОУ "Петър Парчевич" са сред отличените в конкурса. Творческото писане и дискусии за осмисляне приноса на патрона им в национален и европейски план не се пренебрегват в обучението им. Доказа го и фактът, че преподавателят по български език и литература в школото Йордан Лесов бе удостоен със специалната награда от националния конкурс на тема "Архиепископ Петър Парчевич - най-великият българин, патриот и дипломат през 17 век". Комисия от историци, филолози и експерти от община Чипровци разгледа 15-те изпратени есета и определи победителите.

В своето есе Йордан Лесов обобщава: „Велик - със своето изключително родолюбие, със своето донкихотствско себеотричане заради страдащите, велик с липсата на какъвто и да е дребнав егоизъм в душата си и с подчиняването на целия си личен живот на великата цел - СВОБОДАТА!

Такъв е бил и Петър Парчевич!
Опитвам се и не мога да си го представя.
Знам само, че Петър Парчевич е трябвало да разреши за себе си една дилема, да разбере от две ценности - БОГ, или СВОБОДАТА на българите, послушната отдаденост на вярата, или целенасочената работа по плана на ОСВОБОЖДЕНИЕТО на България.”

Прочети още за

НаСеверозапад.Ком

След като прочете тази статия значи северозападът ти е интересен. Сподели и ти нещо за него във форума ни.

0 коментара

Напиши коментар