Преглед на основните теми във врачанския и видинския печат 24/09/2012

„ДАНС иска охрана на държавните служби”, пише в днешния си брой вестник „Конкурент”. Да бъдат проверени възможностите за назначаване на жива охрана навсякъде и да бъде създаден ред за посещенията на граждани в държавните сгради на територията на област Монтана. За това апелираха представители на ДАНС, ГД БОП и „Охранителна полиция” на среща, инициирана от областния управител Ивайло Петров.

Сигурността на обществените сгради и обекти, стратегически за областта, да е акцент в дейността на управляващите органи. Всички действия трябва да са съобразени със законовите разпореждания, предупреди Езекия Езекиев от ДАНС. Където няма охранители, да се проверят възможностите за назначаването им, посъветва той. Необходимо е също да бъдат въведени дневници или регистри на посетителите.

В тях да се записват трите имена, единният граждански номера и часа на влизане и излизане на гражданите. Достъпът на хора с обемисти предмети и с психични проблеми да бъде ограничаван, изтъкна Езекиев.“Всяка ваша структура има своята специфика. Вие знаете къде да насочите усилията си, направете го”, призова той. Експертът от ДАНС посъветва кметовете да следят за посещения на чужденци, които избягват да се легитимират и държат да извършват всички плащания само кеш. По-добре да работим превантивно, вместо да разследваме тежки инциденти, обобщи Езекия Езекиев.

Местните управници да държат под око и да оглеждат от време на време изоставените къщи, дори и в по-малките населени места, посъветва шефът на БОП в Монтана Иван Иванов. Ако учрежденията не са наели жива охрана, те трябва да имат видеонаблюдение, категорични са полицаите. Ведомствената охрана може да бъде лицензирана, а това става срещу 700 лева годишно, подчертаха експертите.
„Полицаи от Видин бяха на протеста в столицата”,е друго заглавие от страниците на изданието.

Пълен автобус с полицаи, представители на синдикатите, които участват в националния протест на служителите от МВР, потегли от Видин. В протеста участват само полицаи, които са в отпуск или не са на смяна включително и през нощта, за да са отпочинали за следващото дежурството, обясниха Деян Дончев и Емилиян Недялков, представители на два от синдикатите, участващи в протеста. „Исканията, които ще защитаваме в София, са 25% индексиране на доходите на полицаите, а не увеличение, защото инфлацията ги унищожи.

Друго искане е въвеждане на професионална неприкосновеност, а ако няма ресурс за увеличение на заплатите, да бъде разрешено както в Испания служителите да имат право на втора работа, а професиите да са изброени в списък, който изключва конфликт на интереси”, уточни Деян Дончев, председател на синдикалната организация на служителите в МВР за граничен полицейски участък Видин и граничното полицейско управление в Брегово.Всички искания са от последните 3 години и са синтезирани. При отпътуването си за София видинските полицаи заявиха, че се притесняват за работа си заради участието в протеста.

„Болни от хепатит А напълниха болница”, информира вестникът. Инфекциозното отделение на областната болница в Монтана е претъпкано с болни от хепатит „А”. Всички заразени с болестта на мръсните ръце са от региона на Видин, основно от Белоградчик и Чупрене, каза директорът на регионалната здравна инспекция в Монтана д-р Даниела Караилиева. 22-ма са хоспитализирани за няколко седмици в отделението.

„Приети са с диагноза вирусен хепатит тип „А”, изследванията ще докажат или отхвърлят първоначалната диагноза”, обясни д-р Караилиева. Повечето са от ромската махала на Белоградчик. Освен в Монтана, болни се лекуват и в ломската болница. За август и септември броят им 69, а 66 от тях са на възраст до 18 години.
„Във видинската болница няма инфекциозно отделение и заради това се лекуват в нашата област. Предстои здравните власти да установят причината за разпространението на хепатита”, обобщи д-р Даниела Караилиева.

„Крадци в автобуса с фенове на ЦСКА”, е заглавие от криминалните страници на „Конкурент”.. Сред 4-мата крадци от задържания автобус с фенове на ЦСКА е 26-годишният врачанин О.П., съобщиха от областната дирекция на МВР във Велико Търново. Автобусът с феновете беше спрян в събота. Около 17.50 часа в събота в полицейското управление е получен сигнал от бензиностанция на изхода на града към Варна за кражба на хранителни продукти и аксесоари след посещение на футболни фенове, които са потеглили към Разград.

Те пътували за играния в събота мач между местния „Лудогорец” и ЦСКА. Веднага били пратени екипи от полицейските управления във Велико Търново и Горна Оряховица. Те настигнали автобуса и го спрели близо до разклона за Долна Оряховица. Върнали го обратно до полицейското управление в старата столица, където са извършени действия по изясняването на съпричастността към кражбата на хората, пътуващи в автобуса.

Разпитани са всичките 61 човека. Установено било, че 4-ма младежи са откраднали бира, хранителни продукти и слънчеви очила от бензиностанцията. О.П. бил сред крадците. Плячката е на обща стойност 160 лева. На всичките са били съставени актове. Апашите са възстановили стойността на откраднатите стоки. По случая е заведена преписка.

Агенция Фокус

Прочети още за

НаСеверозапад.Ком

След като прочете тази статия значи северозападът ти е интересен. Сподели и ти нещо за него във форума ни.

0 коментара

Напиши коментар