Ремонт на Кръстата казарма разкрива неизвестни факти

Кръстатата казарма във Видин, в която е изложена етнографската експозиция на регионалния исторически музей, първоначално е строена под формата на буквата „Т”, се разбра при прокопаването на траншеи до основите за укрепване на конструкцията на сградата. При оглед Оленка Миланова заедно с архитект, разкриват, че западното крило на сградата е добавено по-късно. „Постепенно се разкриваха основите.

В северния двор е открита пещ за печене на керамични съдове, изградена от варовикови камъни, а при основата се показа сграда, където са открити останки от керамични съдове и еднотипни турски лули от ранния османски период, с много красива украса”, обясни тя. При изкопите за укрепване на основите, са открити два прозореца, запълнени с камъни, на източното и северното крило, което според археолозите доказва, че Кръстатата казарма е строена върху друга по-стара сграда.

От дясната страна на южния вход, който е бил представителен за комплекса, са открити графити, огледани и от професор Казимир Попконстантинов. Предстои графитите да бъдат разчети. При изграждането на ВиК инсталацията, в основите на сегашните санитарни помещения са намерени човешки кости и мюсюлмански надгробни плочи. Сред находките, които достигат до учените са византийски монети от династията на Комнините. Археологът Оленка Миланова все още чака разрешение за проучванията от Археологическия институт с музей към БАН, тъй като досега само се пресява пръстта от изкопите в основата на сградата,а междувременно иманяри вече са преровили изкопите.

Вестник Конкурент

Прочети още за , ,

НаСеверозапад.Ком

След като прочете тази статия значи северозападът ти е интересен. Сподели и ти нещо за него във форума ни.

0 коментара

Напиши коментар