Туризмът в Белоградчик- развлечение и източник на доходи

Туризмът е приоритет в Програмата за развитие на община Белоградчик. Наред отдих и развлечение, туризмът е и фактор за социалното и икономическото развитие на общината. Регионът на Белоградчик е дарен с един природен феномен, който в последните години е източник на доходи за голяма част от населението. А общинското ръководство се стреми едновременно да съхрани този райски кът и да го превърне в социална политика.

Освен крепостта "Калето" и пещерата Магура, туристите могат да се посетят и Природонаучния музей, Астрономическата обсерватория, Историческия музей, Джамията "Хаджи Хюсейн", Килийното училище. За интереса на туристите към нашите забележителности говори и фактът , че от началото на годината само крепостта "Калето" e била посетена от над 35 хиляди туристи, а пещера Магура от над 20 хиляди.

Увеличена е и легловата база- предлагат се над 80 легла в различни частни хотели, къщи за гости и вили. Създават се и нови заведения за хранене. За любителите на разходката сред природата има 5 екопътеки. Обучени са 60 планински водачи, които са на разположение на туристите.

За начало на туристическите прояви в Белоградчик се сочи 1922 г. На 10 май 1922 г. Константин Константинов, Георги Младенов и Тома Николов учредяват Туристическо дружество "Миджур". Вече 90 г. тези традиции се подържат от неговия наследник ТД "Белоградчишки скали", което развива активна дейност в пешеходния туризъм, пещерното дело и ориентирането. Традиционни са станали изкачванията на най- високия връх в Северозападна България- Миджур, връх Ведерник и излетите до Венеца.

От 1965 г. е учреден Пещерен клуб "Белоградчишки прилеп", който редовно провежда експедиции до многобройните пещери в района. Над 25 години клубът по ориентиране подготвя състезатели, участва в регионални и международни състезания и печели награди в призови места. Ежегодни са и празниците на Балкана, провеждани в селата Стакевци и Чупрене. В местностите "Бела вода" и "Бекинска шобурка" се събират поколения родственици по време на тези празненства.

Радио Видин

Прочети още за ,

НаСеверозапад.Ком

След като прочете тази статия значи северозападът ти е интересен. Сподели и ти нещо за него във форума ни.

0 коментара

Напиши коментар