Поклонническо пътуване около Света гора – Атон

На 21 септември се проведе поклонническо пътуване около Света гора – Атон, което бе предназначено предимно за жени, които според правилата на Света гора не могат да влизат и посещават Атон, съобщават от катедрален храм "СВ. Димитър"-Видин.

Пътуването бе организирано от духовенството при катедралния храм „Св. вмчк Димитър Солунски“, гр. Видин, в което взеха участие и групи от гр. Монтана, гр. София, гр. Дупница и гр. Благоевград.

Посещението на Света гора се състоя с кораб, който тръгна от пристанището на Ормос Панагиас, намиращо се на полуостров „Ситония“, който отплава към Света гора, където от поклонниците бе видяна южната част на Атон със светите обители: Дохиар, Ксенофонт, Руския манастир „Св. Пантелеймон“, Ксиропотаму, пристанището и с. Дафни, Симоноспетрас, Дионисиу, Григориу, Агиу Павлу, Неа Скити, Агиа Анна, Кавсокаливия, връх Атон, както и много скитове, килии и монашески колиби. Обширна беседа за Света гора, манастирите и монашеските традиции към поклонниците отправи архимандрит Поликарп, председател на катедралния храм на Видин.

След качването и потеглянето на кораба духовниците и вярващите християни се помолиха във водоосвещение, отслужено от архимандрит Поликарп и отците: архимандрит Евтимий, архимандрит Самуил от Видин, иконом Емил и протойерей Николай от гр. Монтана и протойерей Серафим от Кремиковския манастир, както и монахиня Теодора от Кремиковския манастир и ресиловските сестри Пелагия и Йоанна на Бог да ги дари със здраве, радост и духовни крепки сили, за да възрастват във вярата, надеждата и любовта, както и да имат сили да преуспяват в доброто и полезното. След неописуемата гледка и дълбоки спомени, поклонниците си пожелаха да имат духовната възможност да направят и други за себе си такива посещения и поклонения на Света гора – Атон.

Агенция Фокус

Прочети още за

НаСеверозапад.Ком

След като прочете тази статия значи северозападът ти е интересен. Сподели и ти нещо за него във форума ни.

0 коментара

Напиши коментар