Музикалната пещера край Каленик може да се превърне в туристически обект

Ако се почисти входът на Музикалната пещера, тя може да се превърне в туристически обект, каза за Радио “Фокус”- Видин Митко Петров, изследовател на природните забележителностите в района на видинското село Каленик.

В момента входът към галерията, дала името на пещерата е почти затрупан и хора трудно могат да влязат вътре. Музикалната пещера се намира между видинските села Дружба и Каленик и манастира „Св. Петър”, където преди години имало пионерски лагер и военно поделение. Наблизо има и останки от римска крепост.

„Пещерата се нарича музикална, защото по предания от старите хора, като се влезе вътре и се чукне на камък се чуват различни звуци, музика”, обясни Петров. Някои от тоновете са приятни, а други - страшни. През галерията, която е успоредна на главната, преминава подземна река. Според легендите, подземие свързва пещерата с римското кале.

Местните жители разказват също, че в пещерата са скътани несметни богатства. Затова през годините около нея се навъртали иманяри. Учени са влизали в галериите преди 50-60 години. Работили са археолози от Австрия, разказа Петров. В момента много от входовете на пещерата са затрупани. Достъпна е централната галерия, която е достатъчно широка, за да се влезе с кола. Тя обаче няма нищо общо с музикалната галерия, добави Митко Петров.

Стефка ПАВЛОВА

Прочети още за ,

НаСеверозапад.Ком

След като прочете тази статия значи северозападът ти е интересен. Сподели и ти нещо за него във форума ни.

0 коментара

Напиши коментар