Художниците от Монтана честват своето обединение

В навечерието на Съединението монтанските художници ще честват кръгли годишнини, свързани с творческите им сдружения. С две изложби те ще отбележат половинвековния юбилей на Представителство на Съюза на българските художници и две десетилетия от създаването на дружеството на художниците „Тенец”.

На 5 септември от 17,30 ч. ще бъде открита богата в жанрово и стилово отношение обща художествена изложба. Живописните платна, скулптурните творби, произведенията на графиката и приложното изкуство ще бъдат подредени в експозиционна зала „Кутловица”. Повече от 20 художници от региона ще покажат най-стойностните си работи в галерията на бул. „Трети март” 64, уточни председателят на дружество „Тенец” Дончо Планински. Сред тях са автори като проф. Галилей Симеонов, Теодоси Антонов, Николай Пенков, Венелин Захариев, Георги Паунов – Паунеца, Чавдар Антов, Любомир Мечков, Валентин Герасимов, Димитър Гоцак.

Непосредствено след церемонията в зала „Кутловица”, ценителите на визуалните изкуства ще посетят ретроспективната изложба „In Memoriam” в художествена галерия „Кирил Петров”. Там им предстои среща с творби на 11 местни художници, отишли си от белия свят. От фонда на галерията са подбрани произведения на Милчо П. Михайлов, Петър Миланов, Веско Вачев, Георги Мечков, Евгени Томов и др.

Луксозен каталог представя членовете на Представителството на СБХ и дружество „Тенец”. Изданието събира биографични ескизи на 31 художници. То е илюстрирано с представителни за творчеството им произведения. В предговора му се припомнят ключови моменти в историята на сдружението. „Годината 1962 стана рождена дата за творческите формирования на художниците по места.

За някогашната михайловградска група – също. През юни-юли същата година се осъществи учредителната изложба, а тя показа и даде да се разбере, че творците от Лом до Ком ще вървят по нов път, с друга естетика, без самодейните набези до този момент. Художниците бяха вкарани в руслото на професионализма под егидата на СБХ – София. Някои от колегите покориха изложбените зали в България, а някои и в чужбина.” – разказва Теодоси Антонов.

Двете сдружения, призвани да отстояват професионалните интереси на художниците, не случайно честват юбилеите си в навечерието на бележитата дата 6-ти септември. Асоциацията с националния празник и девиза „Съединението прави силата” е повече от логична. Как сдруженията изпълняват мисията си да обединяват художниците на базата на общите им цели и ценности, да стимулират творческата им кариера, да утвърждават високите естетически стандарти, да развиват арт пазара, да разширяват аудиториите си, да насърчават междукултурната комуникация, ще стане ясно от тържествените слова при откриването на двете експозиции в сряда.

Вглеждайки се в миналото, художниците вероятно ще преосмислят актуалната обществена потребност съвременното изкуство да се впише в настоящето – като негова визуална хроника, като стимул за креативността и иновативността, като негов важен и колоритен елемент, а защо не и като негов коректив. Все пак една от съществените функции на изкуството е да бъде социално ангажиран актьор и дистанцирана критика на обществото.

Ретроспекцията вероятно ще даде на художниците и повече самочувствие да градят чрез творбите си мостове към идното. Творческото въображение и концептуалната смелост на изкуството безспорно са ключ към моделирането визията за бъдещето, която ни се изплъзва в съвременната динамична и непредсказуема реалност.

Прочети още за ,

НаСеверозапад.Ком

След като прочете тази статия значи северозападът ти е интересен. Сподели и ти нещо за него във форума ни.

0 коментара

Напиши коментар