Росен Плевнелиев: "Вековната чипровска традиция ни служи за пример и вдъхновение"

Президентът Росен Плевнелиев взе участие в тържествата на град Чипровци по случай 400 години от рождението на архиепископ Петър Парчевич. Десетки хора се стекоха да почетат паметта на един от най-великите българи на 17 век, оглавявал дипломатическите мисии в преговорите за кръстоносен поход срещу поробените балкански народи.

"Тук, край бреговете на река Огоста в продължение на столетия българския дух е доказвал своята сила. Именно тук в Чипровци е направен и един от първите и решителни опити за извоюване на свободата на България. През септември 1688 година избухва въстанието, обявено от Георги Пеячевич и още видни деятели. Този самоотвержен акт нямаше да е възможен, ако преди него будните чипровски родове не бяха водени от стремеж за духовност и образование. Днес, когато се стремим към общество на знанието, към просперитета на българския народ, тази вековна чипровска традиция ни служи за пример и вдъхновение", каза в словото си президента Росен Плевнелиев.

Препис на четири глави от "История на България" на Петър Богдан Бакшев, направен на ръка от чипровски деца, по рано днес бе показан на президента в местното училище. Уникалният труд на Петър Богдан, живял през 17 век във Ватикана е първото българско историографско съчинение, написано век преди паисиевата история. Петър Богдан не успял да види труда си отпечатан, от него са запазени само четири глави, уточни директорката на училището Светлана Тренчева.

100 са учениците в чипровското училище, тази година в първи клас там ще има само един ученик - Светослав Светлинов. Тържествата продължават и в момента.

Радио Видин

Прочети още за

НаСеверозапад.Ком

След като прочете тази статия значи северозападът ти е интересен. Сподели и ти нещо за него във форума ни.

0 коментара

Напиши коментар