"Казусът Рациария" бе дискутиран в Софийския университет

"Казусът Рациария"- това бе темата на кръглата маса, която се проведе в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Участниците в нея ще излязат с Декларация за промени в Закона за културното наследство и съхраняването на обекти като античния град край село Арчар. РАДИО ВИДИН потърси организатора на дискусията - археолога Красимира Лука.

"Интерес към дискусията имаше от най-различни институции, присъстваха представители на Министерството на културата, на бившия НИПК, на неправителствени организации, на Община Димово и Областната администрация-Видин. Получи се интересен диалог, надявахме се да излезем с декларация, но поради голямото количество мнения, остава всички те да се систематизират, за да излезем с едно обобщение"- каза Красимира Лука.

Около какво становище се обединихте?
Красимира Лука: "Становището е, че в Закона за културното наследство има страшно много пропуски. Както знаете, има предложение от Министерството на културата за промени в Закона, които обаче не се приемат от професионалната гилдия. В случая става въпрос за неяснота на позициите и целта ни бе да изясним тези неща. Надявам се Министерството на културата да се съобрази с Декларацията, с която ще излезем, след като в продължение на 6 часа днес ни изслушаха много внимателно.

- Какво бе мястото на "Рациария" в днешната дискусия?
- Само Рациария бе тема на разговорите! Дори становището, с което ще излезем ще касае главно Рациария. Надяваме се това, което до този момент е направено да стане основа, върху която оттук нататък да се включи държавата със съответната финансова подкрепа, защото главният проблем, който се обсъждаше са големите суми, които се наливат в разкопки по Черноморието в момента и ужасното състояние на такива археологически обекти от типа на Рациария. Предполагаме, че след "смилането" на информацията ще бъдем изслушани и догодина вече ще имаме подкрепа и на малко по-високо ниво, не само на общинско.

- Оптимист сте?
- Да, след "говорилнята" съм оптимист. Но след говоренето трябва да следват и действия. Ако пък не си кажем болките, никой няма да ни обърне внимание. През всичките тези години, в които се борим за Рациария, целта беше да се заговори за нея, а сега вече вървим към малко по-конкретни действия. Имаше и съвети от страна на представителите на Министерството на културата за това как трябва да се постъпи, за да бъде изчестен казусът, касаещ най-важният момент, който се оказа, че не е решен, а именно изясняване собствеността на самия обект. Както се оказа, той не е регистриран като Публична държавна собственост, не е преотстъпен на Общината за ползване и поради тази причина не е ясно кой отговаря за обекта. Представители на Община Димово обещаха това да бъдат първите действия, които ще започнат след като се върнат. Предполагам, че след тези корекции вече можем да вървим към следващата стъпка, а тя е най-важната- да осигурим финансиране.

Прочети още за

НаСеверозапад.Ком

След като прочете тази статия значи северозападът ти е интересен. Сподели и ти нещо за него във форума ни.

0 коментара

Напиши коментар